Novada ziņas
Kalnciema vidusskolas skolēni apgūst uzņēmējdarbības prasmes Spānijā

Laikā no 2019.gada 13. līdz 19. janvārim 4 skolēni un 2 pavadošie pedagogi no Kalnciema vidusskolas Erasmus+ projekta ietvaros viesojās Spānijā pie projekta sadarbības partneriem, kura laikā apguva jaunas prasmes, komunikāciju svešvalodā un uzņēmējdarbības vadības iemaņas starptautiskā vidē.

Projekta mērķis ir attīstīt skolēnu sadarbības prasmes un mācīt veidot savu biznesu. Īpaši tiek uzsvērta svešvalodu nozīme, kas ir nepieciešama, lai veidotu savu uzņēmumu un varētu piedalīties starptautiskajā darba tirgū. 

Konkrētā projekta pirmā skolēnu un pedaogu vizīte notika šogad Spānijā - L'Eliana pilsētā, netālu no Valensijas. Šajā projektā piedalījās skolēni no Latvijas, Polijas, Grieķijas, Itālijas un Spānijas. Kalnciema vidusskolas  komandā piedalījās 11.klases skolnieces  Linda Elīza Rumpe, Kristīne Švalbe, 12.klases skolnieki Kārlis Ozoliņš un Druvvaldis Rumpis, kā arī angļu valodas skolotājas Gunita Tolēna un Anna Lugiņina.

Par piedzīvoto Spānijā stāsta Linda Elīza Rumpe: “Piedaloties šajā projektā, es uzlaboju savas angļu valodas zināšanas, iepazinu spāņu tautas kultūru, tradicionālos ēdienus un ikdienas dzīvi kādā spāņu ģimenē, kurā dzīvojām komfortablos apstākļos. Mēs iepazinām dažādu uzņēmumu, dažādu profesiju cilvēku ikdienas darba dzīvi, uzdevumus un pārbaudījumus tajā, piemēram, ciemojāmies apelsīnu audzēšanas uzņēmumā. Mums bija arī iespēja sagatavoties un iejusties darba meklētāja lomā, piedaloties darba intervijā, apguvām uzņēmējdarbības terminus spāņu valodā. Šajā apmaiņas programmā es personīgi ieguvu lielisku pieredzi, jaunus draugus un kontaktus citās ES valstīs. Visgrūtāk bija atvadīties no iegūtajiem draugiem, saulainās, apelsīnu smaržas pildītās zemes, bet piedzīvotais vēl spilgti dzīvos atmiņās.”

 Kristīne Švalbe stāsta par gūto pieredzi vizītes laikā:
“Vizīte Erasmus+ projekta ietvaros uz Spāniju, pilsētu l'Eliana, bija fantastisks un neaizmirstams piedzīvojums. Tās laikā es iepazinu Spāniju, tās kultūru, tradīcijas un tradicionālos ēdienus, kā arī uzlaboju savu angļu valodu, komunikācijas prasmes un uzņēmējdarbības un biznesa plāna veidošanas zināšanas. Piedalīšanās tāda veida projektos ir brīnišķīga iespēja iegūt jaunu pieredzi, uzlabot savas zināšanas, iepazīt jaunus cilvēkus un citu valstu kultūru, to es iesaku izmantot visiem skolēniem, kuri ir izvēlējušies saistīt savu nākotni ar biznesu un uzņēmējdarbību vai vēlas izmēģināt spēkus šajās jomās!”

Projektā plānotas papildu vizītes līdz 2020.gada vasarai, kurās piedalīsies gan skolēni, gan pedagogi arī turpmāk, bet jau dodoties uz Itāliju, Poliju un Grieķiju savukārt Kalnciema vidusskolā visu projekta partneru delegācijas viesosies 2019.gada rudenī, kad ārvalstu skolēnus uzņems viesģimenes Jelgavas novadā.

Vairāk informācijas par projektu.

Aktivitāte notika Erasmus+ programmas 2. pamatdarbības skolu apmaiņas partnerības projekta Nr. 2018-1-PL01-KA229-050770_4 “Entrepreneurship and language matters in life. Developing resourcefulness among students; learning how to set up a business” (“Uzņēmējdarbības un valodas loma dzīvē. Skolēnu atjautības attīstīšana; uzņēmuma izveidošanas apmācība”) ietvaros.

Erasmus