Novada ziņas
“Vešūzis” iegūst 1. vietu konkursa “Latvijas Būvniecības Gada balva 2018” nominācijā – “Restaurācija”

Vakar - 7. martā rīkotā konkursa "Latvijas Būvniecības Gada balva 2018" svinīgajā rezultātu paziņošanas pasākumā, līdzās daudziem nominantiem 1. vietu nominācijā “Restaurācija” ieguva Jelgavas novada Lielplatones muižas ansambļa ēkai “Vešūzis”.

Konkurss “Latvijas Būvniecības Gada balva” ir ievērojamākais būvniecības objektu izvērtēšanas pasākums Latvijā, kas ik gadu sniedz iespēju iepazīt nozares aktualitātes, pēc vienotiem kritērijiem vērtējot konkursam pieteikto būvju un objektu arhitektūras kvalitāti, tehnoloģiskos risinājumus un vizuālo noformējumu. Šogad konkursam tika pieteiktas 140 būves un objekti.

“Ir svarīgi, lai būvniecības procesa rezultātu pozitīvi novērtētu ne tikai darbu veicēji un pasūtītāji, bet arī reālie ēkas lietotāji, kā tas ir gan Lielplatones muižas kādreizējās veļas mājas gadījumā. Neskaitāmi Vešūža apmeklētāji ir atzinuši, ka ēkas restaurācijas projekta autoru un būvnieku sasniegtais rezultāts ir iespaidīgs. Ēka ir ieguvusi “otro dzīvi”, vienlaikus saglabājot autentiskumu, kas ir īpaši svarīgi kultūrvēstures objektu kontekstā. Neskatoties uz ēkas sākotnējo tehnisko stāvokli, restaurācijas gaitā ir izdevies ēku atjaunot kā savdabīgu 19. gs. saimnieciskās apbūves tipoloģisku paraugu.  Esam gandarīti, ka pašvaldības ieceres būvniecības nozarē tiek realizētas augstā līmenī, ko pierāda arī konkursa "Latvijas Būvniecības Gada balva 2018" profesionāļu komandas vērtējums,” uzsver Jelgavas novada pašvaldības izpilddirektore Līga Lonerte.

Jelgavas novada pašvaldība uzsāka Vešūža restaurācijas procesu 2015. gada septembrī, veicot ēkas arhitektoniski māksliniecisko inventarizāciju, secīgi 2016. gadā tika izstrādāts ēkas būvprojekts un 2017. gada nogalē izsludināts iepirkums par būvniecības darbu veikšanu. Restaurētā vešūža projekta autors ir arhitekts Artūrs Lapiņš no SIA “Arhitektoniskā izpētes grupa”. Būvdarbu veicējs SIA “Warss+”, savukārt būvuzraudzību nodrošināja Raimonds Bretšneiders no SIA “Būves birojs”. Būvniecības procesā veļas māja ir atjaunota autentiski 18. un 19. gadsimtam, veicot restaurāciju gan no ārpuses, gan iekšpuses. Vešūzim ir trīs stāvi, katrs no tiem ir iekārtots atbilstoši to vēsturiskajām funkcijām: pirmajā stāvā ikvienam ir iespēja iepazīt seno veļas mazgāšanas un gludināšanas procesu gluži kā baronu laikā, otrajā stāvā ierīkota veļas žāvētava, savukārt trešais stāvs iekārtots kā vešerienes istabiņa. Objekts apmeklētājiem tika atklāts 2018. gada 14. septembrī Eiropas Kultūras mantojuma dienu ietvaros un šobrīd tas ir viens no populārākajiem Jelgavas novada tūrisma objektiem.

Kopējās projekta izmaksas veido 144 056 EUR. Daļa finansējuma jeb 45 000 EUR tika ieguldīti no Eiropas Lauksaimniecības fonda lauku attīstībai projekta, bet 99 056 eiro ir Jelgavas novada pašvaldības budžeta finansējums.