Izglītība Novada ziņas Projekti
Skolu atbalsta personāls piedalās starptautiskās aktivitātēs

Lai panāktu Erasmus+ projektā izvirzīto mērķu sasniegšanu un uzlabotu izglītības iestāžu atbalsta sistēmu skolēniem un pedagogiem, un pilnveidotu ikdienas darba metodes atbalsta personālam - Jelgavas novada atbalsta speciālisti piedalījās starptautiskās apmācībās.

Šā gada 10. martā 38 dalībnieki no 3 projektā iesaistītajām valstīm tikās video saziņas tiešsaistes platformā “Zoom”, lai klausītos ikdienas darba pieredzi un diskutētu ar Turku pilsētas Somijā dažādu ar izglītības atbalsta sniegšanu saistīto iestāžu speciālistiem, kuri dalījās ar savu labo praksi par šobrīd aktuālām  tēmām, kas interesē ikvienu – preventīvs un atbalstošs darbs izglītības iestādē; izglītības iestādes psihologa ikdiena un metodes; sociālā darbinieka atbalsta pakalpojumi un sadarbība ar ģimenēm. Apmācību darba valoda – angļu, jo projektā piedalās atbalsta speciālisti un Izglītības pārvaldes no Somijas (Turku pilsēta), Rumānijas (Aradas apgabals) un Latvijas (Jelgavas novada pašvaldība – projekta vadītājs).

Jāpiebilst, ka starp dalībniekiem no Jelgavas novada piedalījās izglītības speciālists no Izglītības pārvaldes izglītības atbalsta nodaļas, Šķibes pamatskolas atbalsta personāla vadītājs, Neklātienes vidusskolas karjeras konsultants un atbalsta speciālists, Kalnciema pagasta vidusskolas psihologs, Vircavas vidusskolas speciālais pedagogs un logopēds, Vircavas vidusskolas Platones filiāles medmāsa. Starp dalībniekiem bija arī kolēģi no Rumānijas Aradas apgabala Resursu un izglītības atbalsta centra. Semināra laikā pēc prezentācijām visi dalībnieki piedalījās miksēto grupu darbā, kur diskusijā bija jānoskaidro apgūtais, jādefinē atšķirīgais un līdzīgais, tāpat jāplāno nākamie soļi darba efektivātes uzlabošanai. Galvenais atbalsta nodrošināšanas mērķis ir sniegt nepieciešamo atbalstu skolēniem, vecākiem un pedagogiem, maksimāli veicinot iekļaujošu izglītību.

Mācību pasākums notika Eiropas Savienības Erasmus+ programmas Pamatdarbības Nr.2 (KA2) stratēģiskās partnerības skolu izglītības sektorā projekta Nr.2019-1-LV01-KA201-060361 aktivitāšu plāna ietvaros.

Nākamās tuvākās projekta aktivitātes būs saistītas ar turpmākām attālinātām apmācībām izglītības iestāžu atbalsta personālam, kā piemēram par šādām tēmām – sadarbība ar vecākiem; kā iesaistīt vecākus atbalsta jautājumu risināšanā; kavējumu un skolas pamešanas novēršana pamatskolas līmenī; pieredze darbā ar bērniem attālināto mācību laikā. Tāpat izglītības iestādēm tiks prezentēts izstrādātais materiāls - “Jelgavas novada izglītības attīstības atbalsta pakalpojumu attīstības vadlīnijas” un “Atbalsta speciālistu kartītes”, kuras saturiski jau sagatavotas, bet vēl ir izstrādes procesā taustāmā materiālā. Atbalsta speciālistu kartītes varēs lietot gan bērni un vecāki, gan pedagogi ar mērķi uzzināt par katra konkrētā atbalsta speciālista klātesamību skolā un kādu pakalpojumu vai konsultācijas konkrētais speciālists sniedz, kur vērsties problēmu vai vienkārši intereses gadījumos.

Jāpiebilst, ka COVID-19 pandēmijas ietekmes dēļ projekta īstenošanas laiks ir pagarināts vēl par 7 mēnešiem, līdz ar to strādāsim pie sistēmas un metožu pilnveides kopā ar starptautiskajiem partneriem līdz pat 2021.gada novembrim.