Sociālā joma
Īstenos ieceri par Kalnciema sporta kluba izveidi

Jelgavas novada pašvaldība izsludinājusi iepirkuma konkursu par sporta kluba izveidi Kalnciema pagastā. Piedāvājuma iesniegšanas termiņš būvniekiem noteikts 7. aprīlis, un tas nozīmē, ka veiksmīgas iepirkuma procedūras rezultātā būvniecības darbi Kalnciemā varētu aizsākties jau šovasar. Jauno sporta klubu iecerēts ierīkot kādreizējā pārtikas veikala ēkā, kas atrodas Lielupes ielā 11. 

Par ieceri izveidot Kalnciemā sporta klubu pašvaldība publiski ziņoja jau 2016. gadā, kad Jelgavas novada dome sēdē atbalstīja lēmumprojektu par pašvaldības dalību izsolē ar mērķi iegādāties neapdzīvotu ēku Kalnciema pagasta centrā, lai vēlāk to pārveidotu un pielāgotu sporta kluba vajadzībām. Veiksmīgas izsoles rezultātā pašvaldība 2017. gadā uzsāka darbu pie tehniskā projekta izstrādes. Būvprojektu izstrādāja SIA “Namejs Plus”, paredzot virkni arhitektūras risinājumu, lai sporta namu pielāgotu brīvās cīņas sportistu un pagasta sporta entuziastu vajadzībām.  

Nams Lielupes ielā 11 ir vienstāva ēka teju 400 m2 platībā. Lai tā kļūtu par  daudzfunkcionālu un mūsdienīgu sporta centru, dizaina risinājumi mainīs gan fasādi, gan iekštelpas. Turklāt, demontējot esošo starpstāvu pārsegumu, ēkai iecerēts izbūvēt arī otro stāvu. Pirmajā stāvā plānojums paredz telpas trenažieru un deju zālei, kā arī tehniskajām un sanitārajām telpām.  Savukārt otrajā stāvā tehniskie risinājumi pielāgosies tuvcīņas sporta vajadzībām. Būvniekiem būs jāveic arī teritorijas labiekārtošanas darbi – jāierīko nožogojums, lietus kanalizācijas sistēma, ārējais apgaismojums, jāizveido iekšpagalms un jāveic celiņu un laukumu atjaunošana. 

“Jelgavas novada pašvaldības investīciju plānā sporta kluba izveide Kalnciemā tika iekļauta pirms pieciem gadiem, kad vairākkārtīgi tika saņemti iedzīvotāju lūgumi nodrošināt telpas sportam tuvāk dzīvesvietai un sakārtot ne tik pievilcīgo objektu  Kalnciema pagasta centrā. Šis ir ļoti pārdomāts un rūpīgi izsvērts lēmums, jo tika izvērtēti visi plusi un mīnusi sporta kluba izveidei tieši šajā objektā. Zināms, ka Kalnciemā daudzus gadus sporta centrs atradās Jelgavas ielā 20, kas 2015.gadā tehniski sliktā stāvokļa dēļ tika slēgts. Visi pagasta sporta censoņi mājvietu rada skolas sporta zālē. Šobrīd izvēlētā vieta ir piemērota sporta kluba izveidei, jo tā, atšķirībā no iepriekšējā sporta centra, atrodas tuvu iedzīvotāju dzīvesvietām un pagasta skolai, kurā nākotnē iecerēts labiekārtot arī āra sporta laukumu. Tāpat sporta kluba izveide tieši Lielupes ielā 11 uzlabos pagasta vizuālo tēlu”, komentē pašvaldības izpilddirektore Līga Lonerte. 

“Patiess prieks, ka līdz ar sporta kluba izveidi radīsim īpaši pielāgotu treniņvietu mūsu pagasta brīvās cīņas sportistiem. Sportistu vidū Kalnciema pagasts nereti ir pazīstams ar saviem augstajiem sasniegumiem brīvās cīņas mākslā. Šobrīd sportisti trenējas skolas sporta zālē. Taču, lai kvalitatīvi trenētos cīņas mākslā, tāpat kā jebkurā citā sporta veidā ir savu nosacījumi attiecībā uz telpu vai aprīkojumu. Piemēram, brīvās cīņas sportistiem nepieciešams mīksts pamats, kas, protams, pašlaik sporta zālē nav ieklāts – tas katrreiz ir jāuzliek un jānoņem, kas prasa papildus laiku. Jaunajā sporta klubā viss otrais stāvs tiks pielāgots tuvcīņas vajadzībām un zālē ieklās 12x12m paklāju. Brīvajā cīņā pēdējos desmit gados ir gūtas godalgotas vietas ne tikai Latvijas, bet arī Eiropas čempionātos. Ar sporta kluba izveidošanu būs veikts liels ieguldījums brīvās cīņas sporta veida attīstīšanā un popularizēšanā. Esmu pārliecināts, ka šis notikums būs fantastisks pagrieziena punkts sportistiem uz vēl augstākiem sasniegumiem”, skaidro Kalnciema pagasta pārvaldes vadītājs Pēteris Veļeckis.

Jāpiebilst, ka brīvās cīņas treniņi nebūs vienīgie, kas notiks jaunizveidotajā klubā. Sporta centrā plānots arī izveidot telpas, kur iedzīvotāji varēs nodarboties ar vingrošanu, dejošanu un aktīvu izkustēšanos uz trenažieriem. 

Precīzas veicamo darbu izmaksas būs zināmas pēc izsludinātā iepirkuma procedūras beigām, kad tiks noskaidrots konkrēts darbu veicējs.