Sociālā joma
Komunistiskā genocīda piemiņas diena

Komunistiskā genocīda piemiņas dienas ietvaros šodien, 25. martā, Jelgavas novada domes vadība – domes priekšsēdētājs Ziedonis Caune, priekšsēdētāja vietnieces Ilze Vītola un Aija Tračuma - kā ierasts, nolika ziedus piemiņas vietās – Svētbirzī un pie piemiņas akmens Zaļeniekos. Ārkārtas situācijas dēļ piemiņas pasākumi gan nenotiek, taču, lai arī kopš 1949.gada 25. marta apritējuši 72 gadi, piemiņa deportācijās cietušajiem cilvēkiem nemainīgi saglabājas pulsējoša.

Traģiskie vēstures notikumi izpostīja daudzu ģimeņu un dzimtu likteņus. Četrās marta dienās uz Irkutskas, Amūras, Omskas un Tomskas apgabaliem, kā arī Krasnojarskas novadu no Latvijas uz mūža nomitināšanu Sibīrijā tika izsūtīti gandrīz 43 000 cilvēku - viņu vidū 10 000 bērnu un jauniešu, jauno māmiņu ar zīdaiņiem, gados veci cilvēki.

Daudzi no izsūtītajiem ceļā nomira, citi pavadīja garus un smagu dzīves apstākļu piepildītus gadus Krievijas ziemeļu apgabalos, necilvēcīgos apstākļos cīnoties par savu un bērnu dzīvību. 1956. gadā Latvijā no 43 000 izsūtīto atgriezās tikai 31 600 cilvēku.

Jelgavas novada pašvaldība aicina iedzīvotājus pieminēt traģiskos vēstures notikumus, ģimenēs jauniešiem un bērniem par tiem vismaz pastāstot un aizdedzinot svecīti sirsnīgai piemiņai.


KOMUNISTISKĀ GENOCĪDA PIEMIŅAS DIENA