Sociālā joma
Aprīlī jāveic latvāņu apkarošana

Pašvaldība atgādina visiem zemju īpašniekiem, kuru īpašumos sastopami latvāņi, ķerties pie teritoriju apsaimniekošanas. Jau pavasarī visus Sosnovska latvāņu īpašniekus pašvaldības organizētā seminārā informēja par pēdējiem,  zinātnieku pētījumiem, kas pierāda, ka gan mūsu valstī, gan citur pasaulē, veicot latvāņu appļaušanu, to nevar iznīcināt. Pēc pļaušanas tas tikai izveido pilnvērtīgākas sēklas un spēcīgāku sakņu sistēmu un nākamajā gadā tas izaug daudz spēcīgāks.

Tiem zemju īpašniekiem, kuri pavasarī neizmantoja “Integrētās Audzēšanas Skolas”  ieteiktās metodes latvāņu iznīcināšanā, atgādinām, ka tagad ziedēšanas laikā tas ir jāveic tikai laikā, kad auga centrālajā čemurā izveidojušās sēklas, zied sānu ziedkopas un tajās jau izveidojušās sēklas. Latvāņi spēj uzziedēt arī 2-5 cm augstumā no zemes. Arī šīs ziedkopas ir jānogriež. Noteikti jāatceras, ka šis augs ir ļoti indīgs un šāda darba veikšanai nepieciešami individuālie aizsardzības līdzekļi (gumijas cimdi un aizsargtērps). Šāda metode visefektīvāk pielietojama ūdensteču aizsargjoslās, kur nav iespējams veikt augu miglošanu. Nogrieztās ziedkopas savāc izturīgos maisos un utilizē vai kompostē drošās vietās, no kurienes sēklas nevar invadēt apkārtējās platības. Jāatceras, ka galvenā bioloģiskā metode latvāņu apkarošanā ir konkrētās vietas bioloģiskās daudzveidības dabīga atgriešanās un veicināšana invadētajās platībās.

Informācija kā pavasarī cīnīties ar Sosnovska latvāņiem.

2008.gada 14.jūlija Ministru kabineta noteikumu Nr.559 “Invazīvo augu sugas – Sosnovska latvāņa – izplatības ierobežošanas noteikumi” 26.punkts nosaka „Ja ar latvāni invadētajā teritorijā personai piederošajā zemes vienībā ir konstatēts latvāņa augs ar izveidojušos ziedkopu, tiek uzskatīts, ka latvāņa izplatības ierobežošanas pasākumi nav veikti”. Jau vairākus gadus Pašvaldība visu zemju īpašniekiem un nomniekiem, kuru teritorijās sastopami latvāņi, izsūtīja informatīvas vēstules ar aicinājumu veikt latvāņu ierobežošanas pasākumus.  Turpmāk šāda veida informatīvās vēstules netiks sūtītas, bet pastiprinātu teritoriju kontroli veiks Pašvaldības policija.

Pašvaldība atgādina, ka saskaņā ar Administratīvo Pārkāpumu Kodeksa 512 prim pantu - par invazīvo augu sugu izplatības ierobežošanas pasākumu neveikšanu var tikt izteikts brīdinājums vai uzlikts naudas sods fiziskajām personām no 100 līdz 350 eiro, bet juridiskajām personām - no 280 līdz 1400  eiro, savukārt par analoģiskiem pārkāpumiem, ja tie izdarīti atkārtoti gada laikā pēc administratīvā soda uzlikšanas - uzliek naudas sodu fiziskajām personām no 350 līdz 700 eiro, bet juridiskajām personām - no 570 līdz 2900 eiro.

Nākamajā gadā Pašvaldība plāno sniegt maksas pakalpojumu tiem zemju īpašniekiem un nomniekiem, kuru teritorijā sastopami latvāņi un kuriem nav iespējams iegādāties “Integrētās Audzēšanas Skolas” ieteiktos latvāņu iznīcināšanas līdzekļus. Informācija par to tiks sniegta novada mājas lapā un laikrakstā.