Projekti
Jelgavas novada pašvaldība noslēgusi veselīgas ēdināšanas pilotprojekta aktivitātes skolās

Pilotprojekta aktivitātes tika īstenotas projekta “Pašvaldību aktivitātes veselības veicināšanai visām iedzīvotāju grupām Baltijas jūras reģionā, atbalstot starpnozaru sadarbību veselības un labklājības attīstībai pašvaldībās/ Healthy Boost” ietvaros. 

Sākotnēji bija plānots aktivitātes uzsākt jau 2020.gada pavasarī, bet Covid 19 ierobežojumu dēļ tās tika pārceltas uz 2021./ 2022.mācību gadu. Pilotprojektam tika piesaistīta sertificēta uztura speciāliste, Mg.Sc.sal, RSU doktorante Olga Ļubina, kura sākotnēji izvērtēja abu iesaistīto skolu – Aizupes pamatskolas un Zaļenieku Komerciālās un amatniecības vidusskolas – ēdienkartes un izstrādāja 5 jaunas receptes katrai no mācību gada sezonām – rudenim, ziemai, pavasarim.

Pirmo četru klašu skolēni rudenī skolā izmēģināja jaunās rudens sezonas receptes, kā arī balsoja par garšīgākajām, bet pēc Ziemassvētku brīvlaika skolām paliekot slēgtām, skolēni tika aicināti ziemas un pavasara sezonas receptes paši pagatavot mājās kopā ar vecākiem. Savukārt, vecākiem uztura speciāliste sagatavoja divas video lekcijas – par pārtikas alerģijām un par bērnu uzturu vasarā.

Tāpat skolēni iespēju robežās iepazinās ar izstrādāto virtuālās realitātes spēli PRO-porcija, kas iepazīstina ar veselīga uztura pamatprincipiem un ļauj veidot veselīgu ēdienreizi. Izvēloties neveselīgus ēdienus, pusdienu šķīvis sasveras un ēdienreize jāsāk plānot no jauna.

Maija beigās tika rīkota “Veselīga dzīvesveida skola”, kur skolēniem bija iespēja piedalīties jautrās sporta aktivitātēs, kā arī iegūt jaunas zināšanas un prasmes, piemēram, bērni mērīja cukura saturu dažādos dzērienos, centās atminēt melnajā kastē noslēptos augļus un dārzeņus, gatavoja pusdienas uz ugunskura u.c. Pēc ilgā attālināto mācību perioda bērni priecājās arī par iespēju būt kopā.

Lai arī turpmāk atgādinātu par veselīgu un zaļāku dzīvesveidu, katram no pilotprojekta dalībniekiem tika pasniegta dāvana – ūdens pudele, pusdienu kastīte un auduma maisiņu komplekts augļu iegādei. Tāpat ir izstrādāti plakāti un kartiņas ar veselīgiem un sezonāliem produktiem, kas tiks izplatīti gan skolās, gan citiem interesentiem.

Kopējais budžets: 2 534 507.85 EUR, Jelgavas novada pašvaldības projekta  daļa: 52 920.00 EUR, no tās programmas finansējums 85% - 44982.00 EUR; Jelgavas novada pašvaldības finansējums 15% - 7938.00 EUR.

Projekta ieviešanas laiks: 01.01.2019.-31.12.2021.

Jelgavas novada pašvaldība noslēgusi veselīgas ēdināšanas pilotprojekta aktivitātes skolās: