Sociālā joma
Pieaug dabasgāzes un šķeldas cena; stājas spēkā jauns apkures tarifs

Līdz ar strauju kurināmā resursu cenu kāpumu, kad dabasgāzes cena pieaugusi 4,6 reizes un šķeldas cena par 23 procentiem, šajā apkures sezonā daudzviet Latvijā siltumenerģijas apgādes uzņēmumi spiesti paaugstināt apkures tarifus. Visbūtiskāk apkures tarifa pieaugums skars siltumapgādes uzņēmumu klientus tad, ja siltumenerģija tiek ražota, izmantojot dabasgāzi. 

Arī SIA «Ozolnieku KSDU» 17. septembrī nosūtīja Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijai (SPRK) pieprasījumu «Par siltumenerģijas apgādes pakalpojumu tarifiem Jelgavas novadā», kas paredz, ka no 21. oktobra pieaugs apkures tarifi centralizētajai siltumapgādei. Tarifa izmaiņas SPRK pagājušajā nedēļā apstiprināja. Būtiski, ka tarifā pieaug vienīgi mainīgās izmaksas jeb kurināmā cena – tarifa pārējās iekļautās izmaksas palikušas nemainīgi zemas. Dabasgāzes tirgus prognozes liecina, ka 2022. gada pavasarī kurināmā cenas kritīsies. Līdzko tas notiks, SIA «Ozolnieku KSDU» piemēros kurināmā izmaksām atbilstošu tarifu. Taču, apzinoties, cik pamatīgi šāds straujš apkures tarifa kāpums ietekmēs konkrēto ciemu iedzīvotājus, Jelgavas novada pašvaldība jau šobrīd apzina iespējas un gatavojas ieviest papildu sociālā atbalsta iespējas iedzīvotājiem.

Jelgavas novada pašvaldības Sociālais dienests šobrīd gatavo saistošos noteikumus, kuros tiek paredzēts pašvaldības noteiktais koeficients, ar kura palīdzību tiks palielināts mājokļa pabalsta saņēmēju skaits, tostarp pensionāri. Pēc Sociālā dienesta aprēķiniem, kuros nav iekļauts paaugstinātais koeficients, Jelgavas novada pašvaldības budžetā mājokļa pabalstam 2022. gadā ir nepieciešami 100 000 eiro.

SIA «Ozolnieku KSDU» valdes loceklis Dzintars Cāzers informē, ka līdzšinējā Ozolnieku novada iedzīvotāji kā pirmie novadā izjūt straujo apkures cenu pieaugumu, jo 30. septembrī beidzās līdzšinējais līgums par dabasgāzes piegādi ar uzņēmumu «Latvenergo». Līdz ar to 1. oktobrī spēkā stājās jauns līgums par dabasgāzes piegādi jau par būtiski paaugstinātu cenu. «Savukārt Jelgavas novada Līvbērzes un Kalnciema pagastā pagaidām spēkā ir līdzšinējais dabasgāzes piegādes līgums, kas bija noslēgts uz diviem gadiem. Tāpēc arī tarifa izmaiņas pagaidām patērētājus Līvbērzē un Kalnciemā neskar. Taču tarifa pieaugums būs neizbēgams, jo spēkā esošais līgums beidzas janvārī, tāpēc, visticamāk, apkures tarifs šajos ciemos mainīsies no februāra,» skaidro Dz.Cāzers. 

No 21.10.2021. pieaugs apkures tarifi novada centralizētajās siltumapgādes sistēmās:

  • Ozolniekos – 76,35 EUR/MWh līdzšinējā tarifa 56,52 EUR/MWh vietā
  • Brankās – 97,46 EUR/MWh līdzšinējā tarifa 49,53 EUR/MWh vietā
  • Ānē – 101,93 EUR/MWh līdzšinējā tarifa 52,24 EUR/MWh vietā

No 01.10.2021. pieaug apkures tarifs decentralizētajās siltumapgādes sistēmās – 91,03 EUR/MWh līdzšinējā tarifa 36,77 EUR/MWh vietā

  • Brankās (Saules 1, Saules 3, Saules 7, Saules 11)
  • Ozolniekos (Aizupes 4)
  • Tetelē (Skolas iela 11, Skolas iela 12)