Projekti
Aizupes pamatskolas izglītojamie piedalās starptautiskā mācību nedēļā Islandē

Aizupes pamatskolas 6. A un 6. B klases 5 skolēnu un 3 pavadošo pedagogu grupa no 2022. gada 13. līdz 20.martam devās uz Borgarfjardaras pamatskolu Islandē, lai piedalītos mācību mobilitātē īstenojot Erasmus+ projektu “Dzīvojot un mācoties dabiskā un zaļā vidē”. Projekta mērķis ir veicināt skolēnu izpratni par planētas ilgtspēju, vides aizsardzības jautājumiem, klimata pārmaiņu ietekmējošiem faktoriem un dzīvi dabiskā vidē. “Eko” skolu projekta dalībnieki – skolēni un skolotāji  no sešām valstīm: Islandes, Čehijas, Rumānijas, Spānijas, Portugāles un Latvijas iepazina Islandes dabu un guva zināšanas par  Islandes “zaļo virzienu”, dabas īpatnībām un pārvaldību, kā arī tika apgūta vietējo un ārzemju partneru pieredze, kas tika atbilstoši ieviesta apmācībās, dažādās iekštelpu un ārtelpu aktivitātēs.

Starptautiskās mācību nedēļas laikā tika plānotas un veiktas  dažādas nodarbības, mācību ekskursijas gan skolēniem, gan pedagogiem. Lūk, dažas no aktivitātēm: skolēni darbojās dažādu valstu pārstāvju grupās - veidoja galda spēles par dabas tēmu un vēlāk tās prezentēja pārējām grupām,  gatavoja dažādas Islandes rudzu maizes receptes, cepa tās karstajos avotos “Hot springs”, sacentās sacensībās spēlējot digitālo spēli lietotnē Kahoot! apgūstot dažādus faktus par Islandes dabu un skarbajiem laikapstākļiem attīstot komunikācijas un sadarbības prasmes. Mobilitātes laikā tika apmeklētas dažādas lauku saimniecības: zirgu, kazu fermas un arī ģeotermiski apsildāmā siltumnīca, kurā visu gadu audzē gurķus.

Viena no visspilgtākajām ekskursijām bija slavenās Vidgelmir lavas alu apmeklējums  Islandes rietumos, kur pirms aptuveni 1000 gadiem plūda lava. Iespaidīgais lavas tunelis ar tilpumu 148 000 kubikmetru tilpumā, 1585 m garumā, sasniedzot platumā 16,5 m un 15.8 augstumā . 930. gadā, no krāteru rindas Langjökull ledāja rietumu pusē vulkāna izvirduma rezultātā parādījās svaiga lava. Tas aptvēra gandrīz 2 km lielu teritoriju. Ar lielu aizrautību gids stāstīja: “Ar izbrīnu es pieskaros klints struktūrai, kas atrodas man blakus. Gaidīju krēmīgu tekstūru, prātā nāk tikko izkausētas šokolādes attēls. Šeit no klints ir izdalījusies lava”. Lielu iespaidu sagādāja prātā atminošās minūtes lavas alā, kad visi izslēdza gaismas un klusēja. Mūs ieskāva dziļš klusums. Visaptveroša tumsa. Un tā brīža mierā ir jūtama sapratne par aizraujošo zemes un laika spēku, kas aptver mūsu niecību tā priekšā.

Skolotāji un skolēni apmeklēja arī iespaidīgo ūdenskritumu Hraunfossar un tā tiltu, kas apvīts ar leģendu.

Viena no pēdējām ekskursijām Islandē bija galvaspilsētas Reikjavikas apmeklējums, kur  skolēniem un pedagogiem bija iespēja iepazīt arī kultūras un vēstures pieminekļus.

Mobilitātes laikā tika rīkots starptautisks konkurss: “Labākais Erasmus+ projekta logo”, kurā piedalījās  17 skolēnu darbi no visām sešām partnervalstīm. Par LOGO konkursa uzvarētāju kļuva skolēns Tadeas Nachazel no Kamenickas Šenovas vidusskolas Čehijā, kura darbs izpelnījās vislielāko punktu skaitu. 2.vietu ieguva logo no Rumānijas, bet 3. vietu – logo no Portugāles. Jāpiezīmē, ka uzvarētājkonkursa logo turpmāk tiks izmantots kā projekta atpazīstamības simbols un lietots kā projekta logo visos projekta pasākumos un dokumentos.

Līdz maijam visās 6 partnerskolās plānotas vietāja mēroga aktivitātes par vides tēmu veltītas vispasaules ūdens dienai un “Zemes stundai”. Nākamā mācību mobilitāte tiks organizēta Aradas Aurela Vlaiču Ģimnāzijā, Rumānijā šā gada maijā par tēmu “Pasaules dabas brīnumi”.

Projekts tiek īstenots no 2021.gada 1.novembra līdz 2023.gada 30.septembrim. Projekta kopējais finansējums 220 210 EUR, ko 100% apmērā finansē Eiropas Komisija. Aizupes pamatskolai projekta īstenošanai pieejamais finansējums sastāda 44 480 EUR. Projekta koordinators – Jelgavas novada pašvaldības Attīstības nodaļas izglītības projektu vadītājs Gatis Kasparinskis (gatis.kasparinskis@jelgavasnovads.lv, +371 63048487), projekta kontaktpersona Aizupes pamatskolā – angļu valodas pedagogs Vita Zakse (vitazakse@inbox.lv)

AIZUPES PAMATSKOLAS IZGLĪTOJAMIE PIEDALĀS STARPTAUTISKĀ MĀCĪBU NEDĒĻĀ ISLANDĒ