Projekti Novada ziņas
Kalnciema vidusskolas izglītojamie mācās programmēšanu Norvēģijā

Kalnciema vidusskolas skolnieces un pavadošie pedagogi laikā no 2022. gada 3. līdz 9. aprīlim piedalījās Erasmus+ projekta “Learn IT” organizētajā starptautiskās apmācības nedēļā Trisiles vidusskolā Norvēģijā.

Četras skolnieces (Elīna Briede, Krista Līva Rutenberga, Justīne Vaivode, Kristiāna Vanaga) un 2 pavadošie pedagogi (Anna Āboliņa, Gunita Tolēna) piecu dienu mācību programmas ietvaros kopā ar skolēniem no Norvēģijas, Portugāles, Horvātijas un Spānijas mācījās  programmēt robotus, apguva mājaslapas veidošanas principus un, izmantojot algoritmus, veidoja zīmējumus smiltīs ar Sisyphus ierīci. Skolēni ieguva ieskatu norvēģu kultūrā, dzīvojot viesģimenēs, iepazīstot to ikdienu un nogaršojot norvēģu nacionālos ēdienus. Nedēļas laikā dalībnieki uzlaboja programmēšanas pamatprasmes, komunikācijas prasmes, proti -  sadarbošanos un zināšanas angļu valodā.

Dienaskārtība paredzēja arī neformālās mācīšanās pieeju, kur pilsētas izzināšanas spēlē tika izmantota lietotne “Action Bound” un apmeklēta slēpošanas trase. Vakaros bija saliedēšanās aktivitātes – sporta spēles, vakariņas pie ugunskura un atvadu pasākums pēdējā vakarā kopā ar pārējo četru izglītības iestāžu skolēniem, kuras laikā visi skolēni saņēma sertifikātus par dalību starptautiskās mobilitātes pasākumā. Jāatzīmē, ka latviešu skolēni saņēma arī Eiropass mobilitātes apliecinājumu.

Kā apgalvo pašas dalībnieces: “Brauciena laikā ieguvām jaunus draugus, neaizmirstamus iespaidus un zināšanas par Norvēģiju un citām projekta dalībvalstīm. Ja būs atkal šāda iespēja piedalīties līdzīgā projekta mobilitātē, tad noteikti piedalīsimies!”

Nākamā Erasmus+ projekta īstermiņa mācību mobilitātes aktivitāte plānota šā gada oktobrī, kad visu 4 projekta sadarbības partneru skolēni un pedagogi viesosies Latvijā, lai turpinātu apgūt programmēšanas prasmes un mācītos no Kalnciema vidusskolas labās pieredzes.

Projekts tiek īstenots no 2020.gada 1.septembra līdz 2023.gada 31.augustam. Projekta kopējais finansējums 154 899 EUR, ko 100% apmērā finansē Eiropas Komisija. Kalnciema vidusskolai projekta īstenošanai pieejamais finansējums 31 470 EUR.

Kalnciema vidusskolas izglītojamie mācās programmēšanu Norvēģijā: