Projekti
Projekts AGRI-URBAN piedalās Zemgales uzņēmēju dienās

2017.gada 28. - 29. maijā Jelgavā norisinājās Zemgales uzņēmēju dienas, kas pulcēja vairāk nekā 200 dažādu uzņēmumu. Uzņēmēju dienu izstādē bija aplūkojams gan Jelgavas novada kopējais stends galvenajā hallē, gan bija iespēja iegādāties Jelgavas novadā audzētus un ražotus produktus individuālos uzņēmumu stendos āra tirdzniecības laukumā.

Saskaņojot ar projekta AGRI-URBAN pamatideju – dažādot uzņēmējdarbību laukos, Jelgavas novada šī gada prioritātes dalībai stendā bija parādīt uzņēmējdarbību Jelgavas novadā kā stabilu, videi draudzīgu, mērķtiecīgu, inovatīvu, ilgtspējīgu un konkurētspējīgu.

Jelgavas novada kopējā stendā tika parādīti tādi stabili un ilgtspējīgi uzņēmumi kā SIA “Laflora” un Zemnieku saimniecība “Mežacīruļi”, kas Jelgavas novadā darbojas jau vairāk kā 20 gadus un ar savām saimniekošanas metodēm spējuši pierādīt, ka arī lielie uzņēmumi spēj saimniekot ilgtspējīgi, saudzējot un atveseļojot vidi. Piemēram, SIA “Laflora” apgūtajās un izstrādātajās rekultivētajās teritorijās veiksmīgi darbojas ogu audzētāji, kā arī daļu izstrādāto teritoriju apsaimnieko Ķemeru Nacionālais parks. 2011.gadā, paralēli kūdras substrāta ražošanai, tika aizsākta kūdras izmantošana mākslā un interjera dizainā. 2011.gadā sadarbībā ar māksliniekiem Rundāles pils dārzā tapa grieztās kūdras skulptūras. 2014.gadā tika atklāta vēl viena kūdras skulptūru izstāde “Zemes skaņas”. Sadarbībā ar zinātniekiem kūdra tika izmēģināta un veiksmīgi izmantota kā materiāls interjera dažādošanai. Z/s “Mežacīruļi”, tradicionālo augkopību un lopkopību papildinot ar jauniem uzņēmējdarbības veidiem, rada papildus darba vietas un samazina negatīvo ietekmi uz vidi. Z/s “Mežacīruļi” nodarbina 30 cilvēkus, apsaimnieko 700ha lauksaimniecībā izmantojamās zemes, kur audzē augstvērtīgu lopbarību 300 saimniecības slaucamajām govīm, no kurām iegūst pienu, ko realizē Jelgavas pilsētā esošajā piena pārstrādes rūpnīcā “Latvijas Piens”. Lopu radītie atkritumprodukti nonāk biogāzes ražotnē, kur mēsli tiek pārstrādāti enerģijā. Iegūtā enerģija tiek izmantota saimniecības siltumnīcu apkurei, savukārt biogāzes atkritumelementi – digistāts – tiek izmantoti siltumnīcu un lauku mēslošanai. Siltumnīcā saražotā produkcija (tiek audzēta īstā augsnē) nonāk gan vietējo lielveikalu plauktos, gan tieši pie patērētāja Jelgavas pilsētā. Papildus šim procesam tiek būvētas videi draudzīgas meliorācijas un lietus ūdeņu attīstīšanas sistēmas. Visā saimniekošanas procesā ir iesaistīti LLU zinātnieki.

Videi un patērētājam draudzīgu un mērķtiecīgu saimniekošanu Jelgavas novada kopējā stendā prezentēja arī z/s “Vārpas” no Elejas pagasta. Saimniecība audzē dažāda veida dārzeņus un lepojas, ka audzēšanas un pārstrādes procesā netiek izmantotas ķīmiskas vielas. Saimniecībā audzētos dārzeņus ir iespēja iegādāties Rīgā Kalnciema tirdziņā.

To, kā vaļasprieku pārvērst par uzņēmējdarbību, stendā demonstrēja mājražotāja Lolita Duge. Sākotnēji aizraujoties ar dažādu šķirņu piparmētru audzēšanu un kolekcijas veidošanu, Lolita aicināja tuvākus un tālākus ciemiņus nobaudīt gardu piparmētru tēju. Tagad LEADER projekta ietvaros ir tapis Piparmētru namiņš, kur kā mazā garšu laboratorijā top gan tējas, gan sīrups, gan saldumi, gan kosmētika. Lolitas piparmētru produkciju iespējams iegādāties Pārtikas amatnieku veikaliņā Jelgavā, Lielā ielā 5/7.

Mātes ieaudzināta mērķtiecība un neatlaidība ir stabils pamats, lai bērni atrastu savu uzņēmējdarbības nišu un uzsāktu saimniekot laukos, Sesavas pagastā, Latvijā. Agrāk z/s “Blūdži” saimniecībā tradicionāli nodarbojās ar augkopību un lopkopību, līdz vecākais dēls Jānis Mālkalns, mērķtiecīgi un neatlaidīgi “eksperimentējot”, izstrādāja savu siera recepti. Laika gaitā siera pamatmasai tika pievienotas dažāda veida garšvielas, līdz saimniecības produktu klāstā jau nobaudāmi vairāk kā 30 garšu sieri. Viens no tiem – asajās garšvielās marinētais siers 2014. gadā starptautiskajā izstādē “RIGA FOOD” ieguva pirmo vietu nominācijā Tautas garša. 2016.gadā Mālkalnu jaunākais dēls Gints uzsāka īstas lauku maizes – pilngraudu rudzu un kviešu maizes un sēklu maizes cepšanu. Mālkalnu ģimenes mājražojumi ir nopērkami Pārtikas amatnieku veikaliņā Jelgavā, Lielā ielā 5/7 un mājražotāju un amatnieku tirdziņos visā Latvijas teritorijā.

Jelgavas novada pašvaldība ik gadu organizē grantu konkursu jaunajiem uzņēmējiem “Esi uzņēmējs Jelgavas novadā”. 2016.gadā kā inovatīva produkta – cūku pupu kraukšķu – ražotājas sevi pieteica māsas Zanda Ozola un Kristīne Ozoliņa, iegūstot galveno balvu 1500 EUR uzņēmuma attīstīšanai. Māsas dibināja uzņēmumu SIA “Zekants”, kas darbojas Jaunsvirlaukas pagasta Dzirniekos. Gardos cūku pupu kraukšķus “Pupuči” var iegādāties mājražotāju veikaliņos dažādās Latvijas pilsētā.

Visi šī gada stenda dalībnieki ar savu darbošanos apliecina, ka laukos iespējama jebkāda uzņēmējdarbība, gan tāda, kas prasa plašas teritorijas, gan tāda, kas spēj augt mazās telpās, pat ģimenes mājā, būtiskākais ir uzņēmība, mērķtiecība, azarts un neliels pašvaldības atbalsts.

“Uzņēmēju dienas Zemgalē 2017”

“Uzņēmēju dienas Zemgalē 2017” šogad norisinājās no 28. līdz 29. aprīlim Zemgales Olimpiskajā centrā un  izstādē piedalījās vairāk nekā 200 dalībnieki, kuri rādīja savu produkciju un pakalpojumu klāstu, lai iepriecinātu aptuveni 10 000 apmeklētāju no visas Zemgales. 29. aprīlī apmeklētājus priecēja kultūras programma, kuras ietvaros notika dažādas zīmola “Latvijas Labums” aktivitātes.