Projekti
Pabeigti Vilces skolas atjaunošanas darbi

Gaišas un dzīvespriecīgas krāsas, plašākas telpas, jauns iekārtojums skolēnu ērtībai un labiekārtotā apkārtne garantē gandarījumu, ka Vilces sākumskolas ēka kopā ar pamatskolu, kas atrodas muižas telpās, pārtapusi par pilnvērtīgu izglītības iestādes kompleksu, nodrošinot komfortablu vidi mācībām un sporta aktivitātēm. Pabeigti vērienīgie Vilces sākumskolas ēkas iekštelpu remontdarbi un teritorijas labiekārtošana, kas pašvaldībai izmaksājis vairāk par miljonu eiro. Skolas vadība 14. februārī plkst. 15.00 aicina uz atklāšanas pasākumu. 

Vērienīgie būvniecības darbi Vilces muižas parkā, kas paredzēja sākumskolas ēkas fasādes un iekštelpu remontus, kā arī pamatskolas apkārtnes labiekārtošanas darbus, tika uzsākti pērnā gada vasarā. Izsludinātajā konkursā par tiesībām veikt remontdarbus uzvarēja SIA “Uzars Celtniecība”, kas sākumskolas vienkāršotos atjaunošanas darbus veica par 739 880 EUR, savukārt pamatskolas teritorijas labiekārtošanu par 386 261 EUR.

Sākumskolas ēka, kas celta 1998. gadā, atrodas atsevišķi no kādreizējās barona Hāna medību pils, tai ir divi stāvi un pagrabstāvs. No putna lidojuma tā atgādina “H” burtu, vienā korpusā mācību stundas aizvada sākumskolas audzēkņi, bet otrā - pirmsskolas bērni. Atjaunošanas projekts, ko izstrādāja SIA “Livland Group”, pielāgojis telpas mūsdienu vajadzībām - šaurās mācību klases pārplānotas un atjaunotas plašākas un krāsainākas. Paplašinātas arī virtuves bloka un ēdināšanas telpas.  Iepriekš neizmantotajā skolas puspagrabā šobrīd skolēniem ierīkots mājturības kabinets – atsevišķa ieeja ļauj telpas izmantot arī neatkarīgi no skolas darba. Plānots, ka šī gada laikā tur veidos plašāk izmantojamas amatu apmācības telpas - ar mājturības un tehnoloģiju kabinetiem nedaudz atšķirīgu mehānismu un iekārtu klāstu, lai nodrošinātu iespēju organizēt arī dažādas pieaugušo nodarbības.  Tiesa gan, iekārtas pagaidām vēl nav iegādātas.

Jaunu izskatu ieguvusi arī sākumskolas ēkas fasāde un skolas jumts. Būtiski un nozīmīgi darbi veikti arī elektroinstalācijas, ventilācijas, apkures, iekšējā ugunsdzēsības ūdensvada, ūdens un kanalizācijas sistēmas ierīkošanā, kā arī apsardzes, video novērošanas un ugunsdrošības trauksmes signalizācijas ierīkošanā.

Īstenojot SIA “Namejs Plus” projektu, līdzās sākumskolas remontdarbiem Vilces muižas kompleksā noritēja arī teritorijas labiekārtošanas darbi, kas skolēniem paver šobrīd iespējas vairāk nodarboties ar sporta aktivitātēm. Pie Vilces sporta zāles ieejas uzstādīti pieci āra trenažieri. Ēkas otrā pusē - divi jauni pludmales volejbola laukumi. Savukārt teritorijas ziemeļu daļā ierīkots laukums no bruģakmens autotransporta kustībai – ēdiena piegādei virtuvei, šķeldas piegādei katlu mājai. Skolas teritorijā izveidoti arī divi bērnu laukumi ar rotaļu ierīcēm, sadalot tos pa vecuma grupām (no 1,5 līdz 3 gadiem un no 4 līdz 6 gadiem). Iestājoties atbilstošiem laika apstākļiem, teritorijā tiks veikti arī apzaļumošanas darbi.

Kopumā atjaunošanas darbi pašvaldībai izmaksāja 1 148 067 EUR (ar PVN), kas tiek segti no ilgtermiņa aizņēmuma Valsts Kasē. Summā iekļautas arī būvprojekta izstrādes, autoruzraudzības un būvuzraudzības izmaksas.

Pašlaik Vilces izglītības iestādē kopā mācās 140 audzēkņi - pirmsskolas izglītības programmā mācības apgūst 54 bērni, sākumskolas izglītības programmā (no 1.-6.klasei) ir 64 skolēni, bet Vilces pamatskolas 7-9. klašu grupā ir 22 skolēni.

Jāpiebilst, tā kā Vilces muiža kalpo ne vien kā skola, bet arī tūrisma objekts, tad novada pašvaldība  iecerējusi turpmāk attīstīt muižas teritoriju, ierīkojot tajā tūristiem izziņas takas, kā arī atjaunot un labiekārtot līdz šim neizmantotos muižas pagrabus. Pašvaldība jau pērnā gada nogalē noslēgusi līgumu ar būvprojekta izstrādātājiem, lai, tiklīdz pavērtos iespēja piesaistīt projekta līdzekļus, pašvaldība būtu gatava realizēt iecerētās vīzijas un nepieciešamos darbus.