Pašvaldības ziņas
Lielupes pieguļošās pašvaldības vienojas kopējā projektā

Šodien, 1. martā Jelgavas novada domes priekšsēdētājs Ziedonis Caune noslēdza sadarbības līgumu ar Bauskas, Ozolnieku, Rundāles un Babītes novada pašvaldībām projekta “Lielupes atveseļošanas pasākumi – pakalpojumu un infrastruktūras izveide ūdens tūristiem” īstenošanā. Projekta aktivitātes paredz Lielupes pieguļošajās pašvaldībās veikt Lielupes atveseļošanas pasākumus un attīstīt ūdens tūrisma pakalpojuma infrastruktūru.

Projekta ieviesēji ir trīs lauku partnerības - “Lauku partnerība “Lielupe”, biedrība “Pierīgas partnerība”, un “Bauskas rajona lauku partnerība”. Ar to atbalstu Jelgavas, Ozolnieku, Bauskas, Rundāles un Babītes novada pašvaldībās jau šovasar aizsāksies virkne pasākumu, kas sniegs būtisku ieguldījumu Lielupes ūdens “iekustināšanai” (attīrīšanai).

Rīkojot kopīgus seminārus un veidojot dažādus forumus, iecerēts veicināt pašvaldību un Lielupes krastu īpašnieku sadarbību, lai kopīgiem spēkiem panāktu veiksmīgu Lielupes atveseļošanu. Lai attīrīšanas pasākumi noritētu veiksmīgāk, paredzēts piesaistīt hidrobiologu, kurš ieteiks efektīvākos un labākos upes attīrīšanas veidus. Tāpat sadarbības projekta ietvaros veidos jaunu tūrisma maršrutu, sekmēs jaunu tūrisma piedāvājumu veidošanu un izveidos interaktīvu vides objektu, kas simbolizēs Lielupes sākumu un ietvers informāciju par Lielupi.

 “Gandrīz visi projektā iesaistītie partneri ir uzsākuši dokumentācijas sagatavošanu, lai jau tuvākajā laikā veiktu iepirkuma procedūru veicamajiem projektēšanas un būvniecības darbiem. Jelgavas novada teritorijā trīs pagastos – Jaunsvirlaukā, Kalnciemā un Valgundē paredzēts izveidot ūdens tūristiem ērti pieejamas laivu piestātnes. Pie piestātnēm tiks novietotas pārvietojamas pontonu laipas, kā arī uzstādītas norāžu zīmes, kas ļaus tūristam iepazīties ar vietējās teritorijas piedāvājumu. Piemēram, uzzināt par dažādiem ievērojamiem apskates objektiem, iecienītām kafejnīcām vai dažādām pastaigu vietām”, stāsta Jelgavas novada pašvaldības telpiskās attīstības plānotāja Inese Baumane.

Lielupe ir viena no Latvijas lielākajām upēm, tās garums 119 km, tai ir vairāk kā 250 pietekas, kuras, plūstot caur plašajām lauksaimniecības zemēm, nes uz Lielupi lauksaimniecības notekūdeņus. Īstenojot projektu “Lielupes atveseļošanas pasākumi – pakalpojumu un infrastruktūras izveide ūdens tūristiem”, ieguvēji būs gan piekrastes zemju īpašnieki, gan pašvaldības, gan Lielupes ūdens tūristi, gan sabiedrība kopumā, atveseļojoties Lielupei un Baltijas jūrai.