+A A
Piektdiena, 19. Oktobris, 2018
Drosma, Drosmis, Elīna
80008083
Bezmaksas ierosinājumu un atsauksmju tālrunis

Jaunieši zaļās domāšanas un attieksmju pēcpusdienā dalās pieredzē par dalību projektā “Eco Echo”

31.01.2018

30.janvārī Jelgavas novada Vircavas pagasta AAPC “Kamenītes” tikko izveidotās virtuves telpās notika pasākums ''Zaļās domāšanas un attieksmju pēcpusdiena”. Tās galvenais mērķis bija veicināt jauniešu izpratni par vides jautājumiem. Tajā piedalījās Jelgavas novada jaunieši, t.sk., projekta “Eco Echo” dalībnieki. Programmas ietvaros dalībnieki skatījās vides filmu, gatavoja kopā ar Eiropas Brīvprātīgā darba jaunieti, diskutēja par vides jautājumiem, iepazina jauniešu iespējas programmā “Erasmus+: Jaunatne darbībā”.

Pasākuma dalībniece projekta “Eco Echo” koordinatore stāsta: “Radošā pēcpusdiena tika veidota kā atskaņa starptautiskās jauniešu apmaiņas “Eco Echo” projektam, kas notika Jelgavas novadā 2017.gadā no 18. līdz 25.oktobrim un pulcēja kopā jauniešus no Latvijas, Slovēnijas, Igaunijas, Horvātijas, Slovākijas un Polijas, lai dalītos ar savu pieredzi un zināšanām par vides jomu. Projekta dalībnieki atzina, dalība šāda veida starptautiskos projektos dod motivāciju vairāk izzināt vides jomu un darba iespējas tajā.

Viens no jauniešiem projekta izvērtējumā raksta: "Esot skolā es reizēm aizmirstu, kādēļ es mācos un ko es mācos. Esot šeit, šis bija labs atgādinājums par profesiju, kuru esmu izvēlējies. Sapratu daudz lietu un vairs nestaigāšu ar acīm ciet pasaulē."

Pasākumā, jautājot novada jauniešiem, kuri ir galvenie vides problēmjautājumi pasaulē, tika minēti - atkritumu šķirošana, tīrs ūdens un pārtikas  pieejamība, klimata izmaiņas, augu un dzīvnieku daudzveidības izzušana. Šajā radošajā pēcpusdienā vairāk pievērsāmies pārtikai, jo katrs no mums ikdienā lieto un arī izmet to ārā. Izrādās, aptuveni trešā daļa no pasaulē saražotās pārtikas tiek izmestas atkritumos. Filmā "Atkritumu kulinārija" tiek apskatīti vairāki cēloņi, kādēļ tik daudz pārtikas tiek izmests un kā to risināt, piemēram, produkti, kurus izmet ārā lielveikali, var tik izmantoti trūkumcietēju zupas virtuvēm. Filmā tiek dots arī vienkāršs ieteikums katram pircējam - pirms doties uz veikalu, paskatīties ledusskapī, pārdomāt iepirkšanās sarakstu jau mājās nevis veikalā.”

Pēc filmas noskatīšanās jaunieši baudīja Mei Ling, Eiropas Brīvprātīgā darba dalībnieces no Vācijas, gatavotos veģetāriešu ēdienus, iepazīstinot ar jaunām receptēm. Filmas "Atkritumu kulinārija" treileris pieejams šeit: https://www.youtube.com/watch?v=eD4BQRh12DM

Jauniešu zaļās domāšanas un attieksmju pēcpusdiena

Projektu finansē Eiropas Savienības programma “Erasmus+: Jaunatne darbībā”, priekšfinansējumu un līdzfinansējumu nodrošina Jelgavas novada pašvaldība. Projekta iesniedzējorganizācija biedrība “ideA”.