Novada ziņas
#BEACTIVE plakāts

Ar mērķi aicināt Latvijas iedzīvotājus būt fiziski aktīvākiem un veselākiem, Latvijas Sporta federāciju padome (LSFP)  jau piekto gadu izziņo Eiropas Sporta nedēļu, kas norisināsies visā Latvijā no 23.-30.septembrim.

Jelgavas novads iesaistās šajā idejiski saistošajā pasākumā ar vairākām atraktīvām lietām – piemēram, nakts kāpšanas sacensībām, volejbola nakts turnīru, bet sadarbībā ar biedrību “Latvijas aeroklubs” Zaļeniekos šajā nedēļā notiks gaisa balonu tautas sporta pasākums. Kopumā šajā nedēļā var rotaļīgi un izzinoši apgūt tādas lietas, ko iepriekš nepratāt – nūjot, spēlēt disku golfu, veselīgāk vingrot. Atliek – izvēlēties dienu un pasākumus:

No 23.septembra Jelgavas novadā nedēļas garumā noritēs sportiski pasākumi vairākos pagastos. Ar aizraujošām aktivitātēm pirmdien - 23.septembrī tā aizsāksies Elejas pagastā, jo pulksten 17:15 pulcēšanās pie Elejas vidusskolas sporta zāles uz nūjošanu.  Tā pat nūjošana norisināsies arī ceturtdien - 26.septembrī Zaļenieku pagastā, pulksten 18:00 sporta laukumā. Uz aktīviem nūjošanas vakariem ir gaidīti visi, kas vēlas kārtīgi izkustināt savu ķermeni. Organizatori pasniegs nūjas un organizēs ievadinstruktāžu par pareizas nūjošanas pamatprincipiem. Tajā pat laikā, 26.septembrīLīvbērzes pagastā ikvienam būs iespēja apmeklēt fizioterapijas nodarbības, apgūstot  dažādus vingrinājumus, lai nenodarītu pāri savam ķermenim.

Piektdiena - 27.septembris solās būt ļoti sportisks trīs pagastos, jau rīta cēlienam aizsākoties aktīvi Svētes pagasta Svētes pamatskolas un Valgundes pagasta Kalnciema vidusskolas skolēniem. Svētes pamatskolā teju visas skolas audzēkņus iesaistīs gan rīta vingrošanā ar dažādām saliedēšanās aktivitātēm, gan atbilstoši klasēm desmit dažādās stafetēs. Savukārt Kalnciema vidusskolas skolēniem notiks orientēšanās sacensības, kad būs nepieciešams pa skolas teritoriju pārvietoties ar dažādiem transporta līdzekļiem un sporta inventāru. Jau uz vakara pusi Vilces pagasta sporta bāzē visi aicināti piedalīties uz disku golfa turnīru ar meistarklasi, kas sāksies plkst.18:00. Noslēdzoties vienai no aktīvajām sporta nedēļas dienām, Valgundes sporta zālē no  plkst. 19:00 līdz 21:00 norisināsies aktīvs un aizraujošs sporta  veids nakts sacensībās – rāpšanās pa kāpšanas sienu. Sportot gribētāji uz kāpšanas sienas varēs pārbaudīt savu ātrumu un izturību. Aktivitāte paredzēta dažāda vecuma grupām ne tikai Valgundes pagasta iedzīvotājiem, bet visiem interesentiem. Kāpšanas sienai paredzēts izveidot četras trases, attiecīgi varēs izvēlēties, pa kuru rāpties, iespēja pierādīt sevi arī visās trasēs. Kāpšanas siena ir izveidota ar visdažādākajām aizķerēm jeb kāpšļiem, izmantojot individuālu, roku, kāju, visa ķermeņa tehniku. Kāpšana ir pilnvērtīgs treniņš visam ķermenim, kas attīsta veiklību, balansu un spēku. Turklāt pasākuma organizatori nodrošinās  nepieciešamo aprīkojumu. 

Sestdien - 28.septembrī Sesavas pagastā, sporta laukumā, pēdējā sporta nedēļas diena iesāksies ar lieliem spēka izaicinājumiem ikvienam. Organizētas sporta distances ar dažādām sportiskām aktivitātēm, visas dienas garumā varēs piedalīties virves vilkšanā, riteņbraukšanā, strītbolā, šaušanā, orientēšanās sportā un labirintā, šķēršļu joslā, futbolā un vēl daudzās citās tikpat aktīvās un sportiskās nodarbēs. Bet Līvbērzes pagastā  visi interesenti aicināti piedalīties noslēdzošajā Eiropas sporta nedēļas pasākumā - nakts turnīrā volejbolā, kas sāksies plkst. 19:00 .

“Parādīsim to, cik esam aktīva un veselīga dzīvesveida piekritēji, rādīsim piemēru un  mācīsim citus, lai padarītu sevi un apkārtējos stiprākus!“, aicina Jelgavas novada pašvaldība un pasākumu organizatori.

Eiropas Sporta nedēļa ir Eiropas Komisijas iniciatīva, lai rosinātu sportu un fiziskās aktivitātes Eiropā. Tās ietvaros pavisam 41 Eiropas valstī notiks organizēti jauni pasākumi un izmantotas esošās iniciatīvas, kas jau tagad veiksmīgi īstenotas Eiropas, valsts, reģionālā vai vietējā mērogā.

“LSFP mērķis ir sabiedrībai rast motivāciju sportot un sadarbībā ar pašvaldībām, mainīt attieksmi un paradumus, mācot un izglītojot ar aktīviem pasākumiem, padarot ikdienu kustīgāku un veselīgāku”, uzsver Eiropas Sporta nedēļas vadītāja Dace Zvaigzne.

Lai nodrošinātu novada iedzīvotājiem veselīga dzīvesveida popularizēšanu un izzināšanu, Jelgavas novada pašvaldībai organizācija LSFP piešķīra 3500 eiro lielu līdzfinansējumu.

Savukārt sadarbībā ar biedrību «Latvijas aeroklubs» Zaļeniekos šajā nedēļā notiks gaisa balonu tautas sporta pasākums. Arī šis ir viens no Eiropas Sporta nedēļas pasākumiem, ko atbalsta Eiropas Komisija, Izglītības un zinātnes ministrija un biedrība «Latvijas sporta federāciju padome». Iepazīties ar gaisa balonu lidojumu komandām, kopā ar pilotiem iepazīt gaisa balonu sporta inventāru, izzināt gaisa balonu lidojumu specifiku sporta pasākumos, kā arī vērot gaisā paceļamies balonus varēs divas dienas Zaļenieku Komerciālās un amatniecības vidusskolas stadionā. Pasākumā ieeja ir bez maksas, taču katrs interesents būs aicināts ievērot drošības nosacījumus. Kā uzsver biedrības «Latvijas aeroklubs» valdes priekšsēdētājs Gints Gailis, gaisa balonu lidojumi drošības apsvērumu dēļ ir pilnībā atkarīgi no laikapstākļiem, tāpēc pasākuma programmā var tikt ieviestas operatīvas korekcijas. Gaisa balonu sporta pasākumu programma un lidojumu operatīvā informācija būs pieejama mājaslapā www.gaisabaloni.info. Labvēlīgu laikapstākļu gadījumā paredzēts, ka sestdien- 28. septembrī no pulksten 16.30 līdz 18 stadionā visiem interesentiem būs pieejamas gaisa balonu lidojumu komandas un tiks organizēts gaisa balonu sporta mērķī mešanas čempionāts, bet no pulksten 17.30 plānota lidojumu uzsākšana tieši no stadiona. Labvēlīgos laikapstākļos lidojumu starts stadionā plānots arī 27. septembrī no pulksten 17.30, 28. septembrī no pulksten 7 un 29. septembrī no pulksten 7. Operatīvā informācija par lidojumu norisi būs pieejama ne agrāk kā divas stundas pirms norādītajiem lidojumu starta laikiem mājaslapā www.gaisabaloni.info.

Pasākumi ar sporta aktivitātēm tiek nodrošināti ERASMUS+ programmas finansētā projekta “Eiropas Sporta nedēļa 2019 (Projekta Nr. 608144-EPP-1-2019-1-LV-SPO-DWS1-NE , Decision Nr.2019 - 0513/001-001,) projektu konkursa„ Fizisko aktivitāšu un veselīga dzīvesveida popularizēšana Eiropas Sporta nedēļas 2019 ietvaros”.

Erasmus