Sociālā joma
Konkursā “Gada balva cilvēku ar invaliditāti atbalstam 2021” starp laureātiem arī novadnieki

Piektdien, 3. decembrī, Starptautiskajā cilvēku ar invaliditāti dienā, jau septīto gadu pēc kārtas tiesībsargs sadarbībā ar Invalīdu un viņu draugu apvienību “Apeirons” un Latvijas Nacionālo bibliotēku pasniedza Gada balvas un atzinības konkursā “Gada balva cilvēku ar invaliditāti atbalstam”. No Jelgavas novada Gada balvas saņēma sociālā darbiniece Aija Zosule un Kalnciema pagasta uzņēmums SIA “4 vēji”.

Nominācijā “Gada palīgs” balvu pasniedza par līdzdalību, sniedzot palīdzību un nodrošinot dažāda veida atbalsta pasākumus cilvēkiem ar invaliditāti. Nominācijas kategorijā “Individuāls sniegums” Gada balvu saņēma Daudzfunkcionālā sociālo pakalpojumu centra “LAIPA” sociālā darbiniece Aija Zosule. Aija, kurai pašai ir noteikta invaliditāte, Kalnciema centrā strādā kopš tā atvēršanas 2020. gadā. “LAIPA” vadītāja Gita Aizpure Aiju raksturo kā aizrautīgu darbinieci, kura klientus motivē, stingri uzrauga un kurai klienti uzticas. Centrā viņu sauc par “mazo Aijiņu”.

Nominācijā “Nodarbinātības veicinātājs” balvu pasniedza par iesaistošiem un produktīviem pasākumiem, dodot iespēju cilvēkiem ar invaliditāti realizēt sevi un iekļauties darba tirgū. Nominācijas kategorijā “Individuāls sniegums” Gada balvu saņēma sociālais uzņēmums SIA “4 vēji” no Kalnciema pagasta. Uzņēmums ir  Daudzfunkcionālā sociālo pakalpojumu centra “LAIPA” sadarbības partneris un tā ražotnē uz līguma pamata ir nodarbināti seši klienti. Savukārt tiem, kuru spējas neļauj strādāt ražotnē vai ir centra “LAIPA” jaunpienācēji, SIA “4 vēji” nodrošina darbošanos centra specializētajās darbnīcās, kas atrodas “LAIPA” ēkā un kurās pakalpojuma centra klienti apgūst nepieciešamās darba prasmes darbam ar kartonu vai strādā atbilstoši savu spēju robežām.

Konkursu rīko ar mērķi novērtēt un atbalstīt cilvēku ar invaliditāti intereses pārstāvošo nevalstisko organizāciju, kā arī individuālu darbību, sekmējot labās prakses attīstību cilvēku ar invaliditāti tiesību aizsardzībā, kā arī veicinot sabiedrības izpratni un iesaisti cilvēku ar invaliditāti situācijas uzlabošanā.

Konkursa balvu piešķir par aktivitātēm, kas uzsāktas vai īstenotas laika posmā no 2020. gada 1. septembra līdz 2021. gada 1. septembrim.

Virtuālā balvu pasniegšanas ceremonija: