Izglītība
Lemj par Salgales pamatskolas pievienošanu Staļģenes vidusskolai

Ņemot vērā nepietiekamo skolēnu skaitu Salgales pamatskolā un jau pieņemto bijušā Ozolnieku novada domes lēmumu, 15.februāra Jelgavas novada domes Izglītības, kultūras un sporta jautājumu komitejas sēdē izskatīts un virzīts apstiprināšanai uz domes sēdi lēmumprojekts par Salgales pamatskolas pievienošanu Staļģenes vidusskolai. Lēmums stāsies spēkā līdz ar nākamo mācību gadu, paredzot, ka skolas telpās turpmāk vairs netiks nodrošināta pamatizglītības programma. Savukārt, reģistrējot papildus Staļģenes vidusskolas pirmsskolas izglītības programmu ar vietas adresi 1.maija iela 9, Emburga, Salgales pagasts, skolas telpās paredzēts turpināt vispārējās pirmsskolas izglītības programmu.

Jau 2020.gada 23.aprīlī bijušā Ozolnieku novada domes deputāti  apstiprināja lēmumu “Par grozījumiem Salgales pamatskolas nolikumā”, kas paredzēja, ka sākot ar 2020./2021.mācību gadu Salgales pamatskolā vairs netiks uzņemti izglītojamie 7.klasē. 2021./2022.mācību gada noslēgumā mācības Salgales pamatskolā pabeigs 17 skolēni – desmit izglītojamie 9.klasi un septiņi izglītojamie 6.klasi. Nākošajam mācību gadam prognozējamais skolēnu skaits nākamajā mācību gadā nepārsniedz 30.

“Ja klasē nav pat 6 skolēni, tad bērniem ir problemātiski apgūt daudzas dzīvē nepieciešamās sadarbības prasmes. Līdz ar to nav nodrošināta pilnvērtīga jaunās mācību pieejas īstenošana. Neveidojas kvalitatīva mācību process. Tieši tas ir galvenais cēlonis, kādēļ nākamajā mācību gadā skola savu darbu neturpinās. Protams, būtisks faktors ir arī valsts mērķdotācijas finansējums pedagogu atalgojumam. Jau šajā mācību gadā pašvaldība sedz vairāk par  pusi no pedagogu atalgojuma”, komentē Izglītības pārvaldes vadītāja Ginta Avotiņa.

Salgales pamatskolu plānots pievienot netālu esošajai Staļģenes vidusskolai, kas var pilnībā nodrošināt izglītojamo iekļaušanu. Savukārt Salgales pamatskolas ēkā iecerēts turpināt realizēt vispārējās pirmsskolas izglītības programmu, jau kā Staļģenes vidusskolas papildus pirmsskolas izglītības programmas īstenošanas vietu. Pašlaik pirmskolas izglītības programmu apgūst 32 izglītojamie, kas ir pietiekami, lai nodrošinātu divas pilnas grupiņas. Tāpat tiek apsvērta iespēja skolas telpās izvietot arī Salgales Mūzikas un mākslas skolu.

“Vecāku, skolēnu un pedagogu uztraukumam nav pamata, jo pašvaldība Salgales pamatskolas likvidāciju ir rūpīgi pārdomājusi. Ģimenēm savas atvases nogādāt uz Staļģenes vidusskolu neradīs problēmas, jo jau pašlaik pašvaldības transports nodrošina Salgales pagasta skolēnu nokļūšanu uz Staļģenes vidusskolas 7. un 8.klasi. Nepieciešamības gadījumā organizēsim arī papildus reisus, jo esam iecerējuši, ka Salgales pamatskolas ēkā varētu izveidot pagarinātās dienas grupu, lai 1.-3.klašu skolēniem, atgriežoties no mācībām Staļģenes vidusskolā, būtu kur uzkavēties, kamēr vecāki ir darbā”, turpina G. Avotiņa.