Uzņēmējdarbība
Zemgales uzņēmēji prezentēs savas inovācijas dizaina izstādē Norvēģijā

No 31. augusta līdz 2. septembrim septiņi Zemgales uzņēmēji piedalīsies starptautiskā dizaina, arhitektūras un amatniecības izstādē “Oslo Design Fair” Norvēģijā, lai veicinātu eksportspēju un parādītu savas dizaina inovācijas starptautiski. Dalība izstādē uzņēmējiem iespējama pateicoties Zemgales plānošanas reģiona (ZPR) EEZ projekta “Uzņēmējdarbība Zemgalē” aktivitātēm.  

Zemgales reģions izstādē “Oslo Design Fair” būs pārstāvēts ar savu stendu “Zemgale Design” un tajā darbosies septiņi uzņēmēji no visām sešām ZPR pašvaldībām – Jelgavas valstspilsētas, Jelgavas, Dobeles, Bauskas, Aizkraukles, Jēkabpils novada.

Jelgavas valstspilsētu izstādē pārstāvēs zīmols Linen Territory (SIA SANPO) ar ilgtspējīgu mājas tekstilu un apģērbu. Savukārt Jelgavas novadu reprezentēs divi uzņēmēji: Purva pasaule – mākslinieks Atis Luguzs, kurš rada unikālas kūdras skulptūras un  SIA 0 Design -  māksliniece Iveta Kokmane ar dizaina lampāmno makulatūras masas un ar botānisku reljefu.

SIA Woodprint (Skrīveru galdniecība) ar zīmolu SG Home decor izstādē piedalīsies ar cēlkoka mazām mēbelēm un dizaina priekšmetiem pārstāvot Aizkraukles novadu, bet SIA Event Frame ar augstas kvalitātes koka rāmjiem mākslas darbu, fotogrāfiju un digitālo displeju ierāmēšanai – Jēkabpils novadu.

No Dobeles novada uz izstādi dosies zīmols Kambars Varkalis ar brīnišķiem vara un misiņa kalumu rokdarbiem – dziedošām bļodām, pārsteidzoša izpildījuma interjera priekšmetiem, daiļojošām rotām – darinātām pēc senatnes liecībām un mūsdienu stilā. Savukārt Bauskas novadu pārstāvēs keramiķe Laima Grigone ar zīmolu Laima Ceramics – porcelāna un akmens traukiem, kas apvieno sevī amatniecības tradīcijas, roku darba filozofiju, unikālu estētiku ar mūsdienīgu dizainu. Trauki, kas ikdienu padara par svētkiem.

Izstādes stends “Zemgale design” būs iekārtots askētiskā pelēkā tonī ar gaišiem izstādes podestiem ar uzņēmēju mākslas darbiem. Kā apmeklētāju acs piesaistītājs stendā atradīsies milzu lampa, ko radījusi I. Kokmane no pārstrādāta papīra. Tā būs unikāla fotovieta, jo izstādes apmeklētājiem būs iespēja gan paslēpties zem lampas lielā kupola, gan uzņemt unikālas fotogrāfijas zem tā.

“Zemgales uzņēmēji, kuri pārstāv dizaina jomu, ir tik dažādi, bet vienlaicīgi tie arī raksturo Zemgales dažādību un bagātību – kūdra, celuloze, koks, māls un dažādās formas, ko šie materiāli mākslinieku rokās ieņēmuši. Katrs no šiem uzņēmumiem pārstāv citu dizaina jomu un unikālus produktus, ar ko zemgalieši varam patiesi lepoties,” pārliecināta ZPR Zemgales Uzņēmējdarbības centra vadītāja Mairita Pauliņa.

Izstādes trīs hallēs – arhitektūra, interjers, dārzs dalībniekiem būs iespēja ne tikai parādīt sevi, bet arī redzēt citu dizaineru veikumu, uzzināt nozares tendences un iepazīt skandināvu gaumi.

Dalībai starptautiskajā dizaina izstādē šie uzņēmēji tika izvēlēti pēc ZPR 2022. gada decembra uzsaukuma, kur, pēc pieteikumu izskatīšanas, tika noteikti kā piemērotākie, lai dotos prezentēt Zemgales dizainu uz Oslo. Mērķis dalībai izstādē ir Zemgales uzņēmēju atpazīstamības veicināšana, parādot Zemgales ražošanas iespējas un potenciālu dizaina jomā.

Projekta “Uzņēmējdarbība Zemgalē” ietvaros paredzētas vēl divas dalības starptautiskās nozaru izstādēs, kas norisināsies 2023. un 2024. gadā. Jauna pieteikšanās projekta aktivitātēm Norvēģijā tiks izsludināta jau 2022. gada nogalē.

Aktivitātes Norvēģijā tiek organizētas projekta Nr. LV-LOCALDEV-0003 “Uzņēmējdarbība Zemgalē” ietvaros, un to finansē Islande, Lihtenšteina un Norvēģija, izmantojot EEZ grantus. Projekta kopējais budžets ir 969 256 EUR, no kuriem EEZ līdzfinansējums ir 793 867,70 EUR.

 

Strādajam kopā konkurētspējīgai Eiropai

Informāciju sagatavoja:

Sandra Grigorjeva, eksperte darbā ar uzņēmējiem
+371 26369054