Kultūra Izglītība Novada ziņas
Nacionālās skaļās lasīšanas sacensības 2021/2022

24. septembrī Latvijas Nacionālās bibliotēkas (LNB) Ziedoņa zālē norisinājās Nacionālo skaļās lasīšanas sacensību fināls. Jelgavas reģionu pārstāvēja skaļās lasīšanas čempione no Vilces pamatskolas Daniela Keita Ivanova. 

24. septembrī Latvijas Nacionālās bibliotēkas (LNB) Ziedoņa zālē norisinājās Nacionālo skaļās lasīšanas sacensību fināls. Sacensībās piedalījās 30 reģionālie lasīšanas čempioni no visas valsts, viņu vidū 16 meitenes un 14 zēni. Viņus pavadīja klases biedri, kuri skandēja fanu saukļus un demonstrēja atbalsta plakātus.
Jelgavas reģionu pārstāvēja skaļās lasīšanas čempione no Vilces pamatskolas Daniela Keita Ivanova. Viņa lasīja fragmentu no Žaklīnas Vilsones grāmatas "Miskastes bērns". Danielas mentori – Vilces bibliotēkas vadītāja Regīna Deksne un Vilces pamatskolas latviešu valodas un literatūras skolotāja Skaidrīte Vanaga.


Nacionālās Skaļās lasīšanas sacensības Latvijā norisinās kopš 2017. gada. Tas ir konkurss 11-12 gadus veciem 5. klašu skolēniem, kura rezultātā tiek noskaidrots lasīšanas čempions. Sacensību mērķis ir pilnveidot bērnu prasmes izvēlēties piemērotu un interesantu literatūru skaļai lasīšanai, sekmēt interesi par lasīšanu un grāmatām, kā arī veicināt lasītprieku. Sacensības norisinās trijās kārtās: klasē - skolā vai bibliotēkā, reģionālā līmenī un noslēgumā tiek izraudzīts valsts čempions nacionālajā finālā.
Jelgavas reģions katru gadu aktīvi iesaistās lasīšanas sacensību norisē. Šogad sacensību pirmajā kārtā Jelgavas reģiona skolās piedalījās 225 skolēni, deviņi no viņiem piedalījās Jelgavas reģiona finālā. Par 2022. gada Jelgavas reģiona lasīšanas čempioni 12. maijā kļuva Daniela Keita Ivanova no Vilces pamatskolas, savukārt 2. vietu ieguva Sandis Kristers Mazurs no Vilces pamatskolas, bet 3. vietu žūrija piešķīra Luīzei Rūtai Rebinkai no Jelgavas 4.sākumskolas. Jau otro gadu pēc kārtas Jelgavas reģiona Nacionālās skaļās lasīšanas čempionu titulu izcīna Vilces pamatskolas skolēni. Pērnā gada Jelgavas reģiona Skaļās lasīšanas čempiona titula stafeti nodeva Katrīna Beroza.
Nacionālā fināla sacensību video tiešraidi LNB FB lapā vēroja ievērojams interesentu skaits - vairāki tūkstoši skatītāju no Latvijas un citām valstīm. Pasākuma ieraksts arī turpmāk būs pieejams no LNB mājas lapas.  


Literatūras izvēlē lasītāji ir bijuši brīvi. Pārsteidzoši, ka skolēni izvēlas ļoti daudzveidīgu literatūru, sākot no klasikas darbiem, līdz visur pasaulē iemīļotām, populārām grāmatām.
Sacensības vērtēja ieinteresēta un grāmatas mīloša žūrija – dzejniece Ērika Bērziņa, jauniešu medijpratības trenere Ella Hermansone, auto žurnālists Pauls Timrots, literārā aģente Santa Raciņa no apgāda “Zvaigzne ABC” un LNB Attīstības departamenta direktore Katrīna Kukaine.  
Nacionālo skaļās lasīšanas sacensību fināla norisi atbalsta Valsts Kultūrkapitāla fonds, Latvijas Nacionālā bibliotēka un īsteno Latvijas Bērnu un jaunatnes literatūras padome. Visiem finālistiem dāsnu dāvanu karšu skaitu nodrošināja SIA “Jānis Roze” un apgāds “Zvaigzne ABC”.
Vietējā mēroga Nacionālo skaļās lasīšanas sacensību norisi atbalsta Jelgavas novada pašvaldība.

Paldies bērniem par iesaistīšanos sacensību norisē!
Informāciju apkopoja Jelgavas novada Vilces bibliotēkas vadītāja Regīna Deksne.


NACIONĀLĀS SKAĻĀS LASĪŠANAS SACENSĪBAS 2021/2022