Projekti
Noslēguma konferencē tiek prezentēti projekta “OCTOPUS” rezultāti

Projekts “OCTOPUS” jeb “Daudzfunkcionālo centru - vietējās kopienas sociālās iekļaušanas un izaugsmes veicinātāju attīstība” strauji tuvojas noslēgumam, taču projektā izveidotajos daudzfunkcionālajos centros iesāktais darbs turpinās. Ar projekta laikā paveikto dalījās Latvijas un Lietuvas partneri noslēguma konferencē “Sociālie pakalpojumi un iekļaujošie pasākumi vietējās kopienas izaugsmei un attīstībai. Pārrobežu pieredze”, kas norisinājās attālināti 24. novembrī.

Noslēguma konferenci organizēja projekta vadošais partneris Zemgales plānošanas reģions sadarbībā ar Latvijas projekta partneriem no Jelgavas, Dobeles un Bauskas novadu pašvaldībām un Lietuvas projekta partneriem no Pluņģes un Biržu rajonu pašvaldībām un Rokišku novada izglītības centra. Uz konferenci tika aicināti sociālo pakalpojumu centru vadītāji, speciālisti, sociālo pakalpojumu politikas veidotāji un citi interesenti, lai iepazītos ar projekta vērienīgajiem rezultātiem.

Jelgavas novadā Lielplatonē šī projekta laikā tika izveidots jauns dienas aprūpes centrs ar skaistu nosaukumu “UPE”, ko veido vārdu “uzticies”, “palīdzi”, “esi” pirmie burti. Centrs izveidots Lielplatones pamatskolas – atbalsta centra telpās, kuras tika izremontētas un aprīkotas ar nepieciešamo aprīkojumu, lai personām ar garīga rakstura traucējumiem būtu ērti un mājīgi šeit uzturēties, apmeklēt dažādas nodarbības un gūt atbalstu konsultācijās pie speciālistiem. Plašākām mērķa grupām – senioriem, bērniem no sociālā riska grupām, Lielplatones pamatskolas – atbalsta centra audzēkņiem u.c. sociālā riska grupām, pieejama centrā izveidotā sensorā istaba, kurā izmantojot redzes, dzirdes, ožas un taustes maņas, tiek veicinātas pozitīvas pārmaiņas mentālajā uztverē, relaksācija un attīstīta pašorganizācija. Sensorā istaba aprīkota ar interaktīvu grīdu,  LED optisko šķiedru gaismu, bumbiņu baseinu, fluorescējošām gleznām,  spoguļu stūri ar burbuļu kolonnām u.c.

Savukārt, Dobeles novadā Aucē “OCTOPUS” ietvaros tika izveidots  dienas centrs „Baltā māja”, bet Bauskas novadā Vecumniekos - daudzfunkcionālais sociālo pakalpojumu centrs “Sarkanā skola”. Arī Lietuvas partneri aktīvi strādājuši projektā – tika veikti ieguldījumi, lai izveidotu daudzfunkcionālos centrus un attīstītu sociālos pakalpojumus dažādām sociālajam riskam pakļautām mērķa grupām.

Bez tam projekta laikā tika izstrādātas vadlīnijas daudzfunkcionālo centru izveidei, organizētas apmācības daudzfunkcionālo centru speciālistiem, kā arī notikuši dažādi iekļaujoši pasākumi dažādām mērķa grupām.

Konferences noslēgumā notika diskusijas divās darba grupās – latviešu un lietuviešu, kuru laikā jaunizveidoto un uzlaboto daudzfunkcionālo centru speciālisti dalījās pieredzē par to, kā notiek darbs centros, kādi ir izaicinājumi un to iespējamie risinājumi.

Aicinām noskatīties video par projektā "OCTOPUS" izveidoto daudzfunkcionālo centru darbību youtube

Projekts “OCTOPUS” (Nr. LLI-425) īstenots Interreg V-A Latvijas-Lietuvas pārrobežu sadarbības programmā 2014-2020 no 2020. gada jūnija līdz 2022. gada novembrim. Projekta kopējais budžets ir 705 573,37 EUR (t.sk. ERAF finansējums 599 737,33 EUR).

Šī publikācija ir sagatavota ar Eiropas Savienības finansiālu atbalstu. Par šīs publikācijas saturu pilnībā atbild Jelgavas novada pašvaldība, un tas nekādos apstākļos nav uzskatāms par Eiropas Savienības oficiālo nostāju.