Projekti
Aizupes pamatskolas izglītojami ar pavadošajem pedagogiem paplašina redzesloku Spānijā

Erasmus + projekta ” Living and learning in natural and green environment” Nr.2021-1-LV01-KA220-SCH-000024421 ietvaros  5 Aizupes skolas skolēni un 3 skolotāji devās mobilitātē uz Spānijas pilsētu Roquetas de Mar (projekta aktivitāte - C4), lai no 21. līdz 25. novembrim piedalītos projekta aktivitātēs kopā ar kolēģiem no Spānijas, Portugāles, Rumānijas, Čehijas un Islandes. Aktivitātes notika partnerinstitūcijā IES Las Marinas un projekta aktivitāšu nedēļas tēma šoreiz bija: “Reduce, Reuse, Recycle”.

21.novembrī, projekta aktivitāšu pirmajā dienā kurā projekta grupas apmeklēja pilsētas Roquetas de Mar mēru, kā arī apskatīja pilsētas ievērojamākās vietas. Pēcpusdienā skolēni piedalījās darbnīcā, kurā gatavoja līdzņemamus pusdienu maisiņus no auduma. Vienlaikus koordinatoriem un skolotājiem notika darbnīca, kuras laikā tika izveidota skolēnu zīmējumu izstāde par tēmu: “Environmental Issues”. No katras valsts izstādē tika izvietoti 5 skolēnu veidoti zīmējumi un kolāžas, kurās akcentēta vides tēma.

Otrajā dienā skolēni un skolotāji devās ekskursijā uz Plataforma Solar de Almeria, vislielāko saules tehnoloģijas pētījumu un attīstības centru Eiropā, lai uzzinātu vairāk par saules enerģijas izmantošanas resursiem, dažādu metālu izmantošanu siltuma radīānā, kā arī ūdens izmantošanas iespējām un nozīmi. Pēcpusdienā skolēni un skolotāji devās apskatīt ciematu Lucainena de las Torres, kurā atrodas arhitektūras piemineklis- kādreizējās kalcinēšanas krāsns vieta, kura tika konstruēta 1900.gadā. Tas bija ļoti svarīgs kalnrūpniecības anklāvs, no kura dzelzs tika piegādāts visai Spānijas teritorijai. Kopā tika uzceltas 6 krāsnis (20 metru augstas) un to jauda bija 50 tonnas kalcinētas rūdas uz krāsni dienā. Kad rūda bija kalcinēta, to iekrāva vagonos un nogādāja uz Licainena staciju un tālāk uz Aqua Amarga ciematu.

Aktivitāšu trešajā dienā skolēni piedalījās zīmodziņu gatavošanas darbnīcā, izmantojot otrreiz lietojamos materiālus. Darbnīcas nosaukums: “Šķirošana, atkritumu samazināšana un lietu ottreizējā izmantošana (3R`s). Skolēniem bija jāizdomā stāsts sasaistot ar aktivitātes tēmu. Skolotāji apmeklēja Roquetas de Mar cietoksni Castillo de Santa Ana, kas tika uzbūvēts 17.gs., lai pasargātu bēgļus. Netālu no cietokšņa atrodas bāka. Mūsdienās cietokšņa telpās notiek dažādas izstādes un šobrīd var apskatīt izstàdi ar P.Pikaso un M. Chagalla darbiem. Telpas tiek izmantotas arī skolēnu nodarbību vadīšanai.

Pēcpusdienā skolēni un skolotāji apmeklēja Kimitec - lielāko pētījumu centru Spānijā dabisko molekulu strukturēšanai lauksaimniecības ilgspējīgai attīstībai. Tas ir biotehnoloģiju uzņēmums, kas piedāvā alternatīvus un inovatīvus dabiskus risinājumus un jaunākās tehnoloģijas, lai uzlabotu pārtiku un planētu kopumā.

Interesantas aktivitātes notika arī turpmākajās divās dienās: skolēni un skolotāji devās uz Dabas parku “Cabo de Gata”. Kalnu grēda ar augstāko virsotni El Fraile veido vulkānisku klinšu veidojumus ar asām virsotnēm un klintīm sarkanā un okera nokrāsās. Piekrastē atrodas daudzas sīkas, akmeņainas salas un plaši koraļļu rifi. 1997.gadā šeit tika izveidots biosfēras rezervāts ar īpaši aizsargājamu teritoriju tā vidū, jo mālu absorbācijas īpašību un ūdens zemās caurlaidības dēļ šī teritorija tika pētīta kā iespējamā vieta slēgto radiaktīvo atkritumu uzglabāšanai.

Skolēniem, strādājot grupās rezervātā bija jāveic sekojoši uzdevumi: jāpēta un jādokomentē jūras krasts, bāka, klintis, dažādi augi un dzīvnieki, un jāizveido video materiāls. Vienlaikus bija jāsameklē informācija par parku un jāatbild uz sagatavotiem jautājumiem.

Projekta aktivitāšu noslēguma dienā notika divas aktivitātes: skolēni un skolotāji devās uz parku Punta en Tinas Sabinar Natural park, lai pētītu putnu un kukaiņu sugas. 4 skolēnu grupas veica uzdevumu atrast pēc iespējas vairāk putnu sugu. Otra aktivitāte “Insects in school’s garden” notika skolā. Skolēni ar mikroskopa palīdzību pētīja dažādus kukaiņus: zirnekļus, iršus, mušas, moskītus. Noslēgumā visus projekta dalībniekus priecēja “Flamenco Show”, kā arī tika apgūti tradicionālie Flamenko deju soļi.

Projekta aktivitāšu nedēļas laikā IES Las Marinas skolā bija skatāma skolēnu veidota foto izstāde: “Unique and different nature in Spain”, kurā tika izstādītas visu sešu partnerskolu izglītojamo fotografētās skaistākās un neparastākās Spānijas dabas ainavas ar skolēnu veidotiem aprakstiem par savām izjūtām un redzēto. Pavisam tika izstādīti 30 fotoattēli.

Jāteic, ka jau pavisam drīz - no 2023. gada 20. līdz 24. martam – aktivitātāšu nedēļa būs jānodrošina pašiem Aizpupes pamatskolas skolēniem, jo nākamā mobilitāte (C5) ir plānota Latvijā. Plānotā nedēļas tēma: "Māte daba".

Autors: Aizupes pamatskolas pedagoģe Vita Zakse

Projekts tiek īstenots no 2021.gada 1.novembra līdz 2023.gada 30.septembrim. Projekta kopējais finansējums 220 210 EUR, ko 100% apmērā finansē Eiropas Komisija. Aizupes pamatskolai projekta īstenošanai pieejamais finansējums sastāda 44 480 EUR. Projekta koordinators – Jelgavas novada pašvaldības Attīstības nodaļas izglītības projektu vadītājs Agris Dobrovoļskis (agris.dobrovolskis@jelgavasnovads.lv, +371 63048487), projekta kontaktpersona Aizupes pamatskolā – angļu valodas pedagogs Vita Zakse (vitazakse@inbox.lv).

 

AIZUPES PAMATSKOLAS IZGLĪTOJAMI AR PAVADOŠAJEM PEDAGOGIEM PAPLAŠINA REDZESLOKU SPĀNIJĀ