+A A
Piektdiena, 16. Novembris, 2018
Glorija, Banga
80008083
Bezmaksas ierosinājumu un atsauksmju tālrunis

Konkursa laureāti 2018.gadā

Drukāt

Jelgavas novada pašvaldībā aizritējusi konkursa “Esi uzņēmējs Jelgavas novadā” pretendentu vērtēšana. Topošie uzņēmēji prezentēja katrs savu biznesa ideju, lai cīnītos par žūrijas vērtējumu un tādējādi – par iespēju saņemt pēc iespējas lielāku pašvaldības starta kapitālu savas uzņēmējdarbības idejas īstenošanai. Žūrijas komisija šogad lēma finansiāli atbalstīt četras biznesa idejas, kopumā tām atvēlot vairāk kā 5000 EUR.

Līdzīgi kā iepriekš, arī šogad starp konkursa laureātiem ir gan tādi jaunie uzņēmēji, kas jau paspējuši atrast savu profesionālo nišu un uz pašvaldības finansiālu atbalstu pretendē ar mērķi kvalitatīvāk attīstīt pakalpojumu, gan arī tādi, kuriem ir izkristalizējusies lieliska biznesa ideja ar mērķi tapt īstenotai tuvākajā laikā. No četrām atbalstītajām idejām trīs saistītas ar pārtikas nozari un viena ar vēsturisko tērpu darināšanu.

Augstāko žūrijas atbalstu šogad saņēma trīs biznesa idejas, kas sadalīs dāvāto pašvaldības starta kapitāla summu vienādās daļās, katra iegūstot 1500 EUR.

Kā viena no pirmajām savu ideju prezentēja mājražotāja Anita Strazda no Vircavas pagasta, kas filigrāni rada apēdamu mākslu no smilšu mīklas – veido glazētus cepumus. Viņas radīto uzņēmumu -  “Sugar Art” pašvaldība jau šogad sveica kā nominācijas “Gada mājražotājs” ieguvēju konkursā Ģada uzņēmējs Jelgavas novadā”.  Anita labu laiku strādāja Anglijā un tur noskatītā ideja brīvdabas tirdziņā neviļus likusi pašai eksperimentēt ar dažādu skaistu kārumu veidošanu. Tik labi zināmā smilšu mīkla viņas recepšu variācijā un pēcapstrādes rezultātā pārtop par krāšņiem un noēdamiem dekoriem – kāzām, jubilejām, viesību gaumīgiem galdu klājumiem un bērnu iepriecinājumam. Mazu dāmu jubilejām Anita pārdod, piemēram, dāmu somiņas komplektus, kurā ietilps izzīmēta cepumu rokassomiņa, spogulītis, ķemmīte, skropstu tuša, lūpukrāsa un dažnedažādas skaistumlietas. Radīti arī dažādi augļu, dārzeņu, ciparu un burtu cepumu komplekti. “Sugar Art” produkcija ir jau atrodama Rīdzenes tirdziņā, Kalnciema kvartāla tirdziņā Rīgā un vairākas reizes gadā Jelgavā, tirdzniecības centrā “Vivo centrs”. Anitas  apņēmību un patstāvīgumu žūrija novērtēja, piešķirot viņai 1500 EUR produkta attīstībai, ko Anita izmantošot, lai izstrādātu jaunu cepumu iepakojumu.

Leldei Bārai piešķirtais finansējums 1500 EUR apmērā nodrošinās iespēju iegādāties jaunu virtuves tehniku, lai turpinātu ar lielāku jaudu ražot savu nesen radīto produktu – saldētus un vakumiepakojumā fasētus BIO cepumus. Lelde Bāra ir jauna, enerģiska sieviete, kas ikdienā sevi realizē ģimenes saimniecībā “Lejnieki” Svētes pagastā. Saimniecībā tiek audzēti dažnedažādi dārzeņi, garšaugi un ogas, izmantojot bioloģiskās lauksaimniecības praksi un metodes. Domājot un vēloties attīstīt savas saimniecības saražoto produkcijas noietu, Lelde salīdzinoši nesen nonāca pie idejas – radīt gatavu cepumu mīklu. Cepumi ir no BIO produktiem - milti, olas un sviests tiek iepirkts no bioloģiskajām saimniecībām, savukārt no savas saimniecības  Lelde izmanto izaudzētos garšaugus un ogas. Pašreiz produktu var iegādāties internetā -  svaigi.lv un caur saimniecības izveidoto facebook profilu. Piedāvājumu sortimentā ir gan saldie cepumi (pīlādžu, piparmētru, kaltēto ābolu un krūmcidoniju), gan sāļie cepumi (diļļu, oregano, pētersīļu u.c.). Leldes saldētais produkts no citiem līdzīgiem produktiem atšķiras ne vien ar to, kas tas dabīgs un enerģētiski augstvērtīgs produkts, bet arī ar to, ka tas ir uzreiz gatavs cepšanai. Vakumiepakojumā uz cepampapīra ir izvietoti jau no mīklas izspiesti cepumiņi. Pircējam atliek tos vien izņemt no iepakojuma un uzreiz likt cepeškrāsnī. Piešķirto Jelgavas novada pašvaldības finansējumu Lelde izmantos, lai iegādātos jaunu un jaudīgāku virtuves kombainu, žāvētājmašīnu, virtuves robotu, aukstumsomu un vakuuma iepakotāju).

Atzinību izpelnījās arī Vircavas saimniecības “Dzērves” saimnieki - Edgars un Evita Gūtmaņi. Viņi Vircavā jau teju 20 gadus nodarbojas ar tomātu audzēšanu. Uz doto brīdi saimniecībā audzē 40 dažādi tomātu hibrīdus. Izaudzētie tomāti ir dažādi gan pēc izmēra, formas un krāsas, lai tirgū piedāvātu pēc iespējas plašāku izvēli. Daudzus gadus saimnieki nodarbojās vien ar tomātu audzēšanu un to tirgošanu, bet pēdējā laikā pievērsušies arī dažādu produktu gatavošanai no tomātiem. Šobrīd ejošākie pārstrādes produkti ir tomātu sula un kaltēti tomāti. Kā norāda Edgars, tad piešķirtais finansējums 1500 EUR apmērā tiks izmantots, lai iegādātos speciālu augļu kalti.

Līdzās pirmo trīs vietu ieguvējiem žūrijas komisija pašvaldības starta kapitālu 750 EUR apmērā piešķīra vēl vienai biznesa idejai – Zandai Zariņai, kas pievērsusies vēsturisko tērpu darināšanai.

Zanda Zariņa Jelgavas novadā Lielvircavas muižā vairāku gadu garumā strādā kā gide. Viņas aizraušanās un sirdslieta ir 19. gadsimta mode. Pētot un analizējot aizgājušo gadsimtu, Zanda nonākusi pie secinājuma, ka vēlas pati radīt kvalitatīvus vēsturiskos tērpus. Apgūstot zināšanas pie profesionāliem meistariem, Zanda jau radījusi vairākus 19. gadsimta tērpus Jelgavas novada muižām.  Viņas piedāvājumā ietilpst ampīra, bīdermeiera, krinolīna, turnīra un jūgendstila tērpu atdarinājumi. Zanda norāda, ka Latvijā kopumā ir maz entuziastu un profesionāļu, kas nodarbojas ar vēsturisko tērpu pētīšanu, un vēl mazāk ir to, kas tos kvalitatīvi atdarina. Viņas interesēs ir lielu uzmanību veltīt vēsturiskajai ticamībai, un par savas darbības galveno kritēriju viņa ir noteikusi kvalitāti, nevis apjomu. Tā kā Zanda ar vēsturisko tērpu darināšanu nodarbojas salīdzinoši nesen, tad viņa par galveno mērķi savas uzņēmējdarbības attīstībai šobrīd izvirzījusi mārketinga aktivitātes. Tāpat viņa iecerējusi pievērsties logo-birkas izstrādei.

Konkursa “Esi uzņēmējs Jelgavas novadā” biznesa ideju prezentācijas