Projekti
Bilde

Aizvadīta jau viena no trim šovasar plānotajām upju talkām. Pagājušajā nedēļā jaunieši tīrīja ūdens krātuvi Elejas muižas parkā, savukārt 22. jūlijā visi interesenti aicināti tīrīt Platones upi Lielplatones pagastā (pulcēšanās plkst. 10:00 pie Lielplatones muižas), bet 12. augustā tiks tīrīta Vilces upe Vilces pagastā, un visi, kas vēlas piedalīties, aicināti pulcēties plkst. 9:30 pie Vilces muižas.

Talkā Elejas muižas parkā lielākoties strādāja novada jaunieši, jo šī talka tika organizēta Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) Jaunatnes politikas valsts programmas 2016. gadam valsts budžeta finansēta projekta “V.I.P. - 2016” Vide. Identitāte. Personība.» ietvaros, otrā aktivitāte “Mana vide”. Projekta vadītāja Inese Skromane stāsta, ka vairāk nekā 20 jaunieši iesaistījās vides uzlabošanas darbos un uzzināja daudz jauna. «Ar mums kopā talkā piedalījās mikrobiologs un zinātnieks Andris Urtāns, kurš ar savu entuziasmu un ilgstošo pieredzi ieinteresēja katru jaunieti – ūdenskrātuvē pļāva ūdenszāli, stāstīja un parādīja, kādi augi un dzīvnieki mīt ūdenī,» viņa stāsta. Elejas muižas parka ūdens krātuvē tika iztīrītas ūdenszāles, no ūdens izcelti daži baļķi un vairākas ceļazīmes. “Talkas rezultāts ir labi redzams, jo ūdens kļuvis dzidrāks un tīrāks, tas nepārpurvojas, turklāt šajā ūdens krātuvē stabilizējas skābekļa līmenis un ierobežo ūdenstilpnē mītošo zivju noslāpšanas risku» stāsta I.Skromane, piebilstot: pēc speciālista teiktā, ūdens tilpne ir jāattīra regulāri, tas savukārt palielinās augu dažādību un uzlabos ūdenstilpnes ekoloģisko stāvokli.

Viņa uzsver, ka paveiktais ir ļoti būtisks, proti, Elejas muižas parkā notiek daudzi Jelgavas novada pasākumi, un tas pamazām kļūst par sakoptu un skaistu ansambli. «Jauniešiem, kopā strādājot, radās vīzija, ka šo ūdens krātuvi varētu papildināt ar ūdensrozēm – tā būtu vēl viena skaista vieta Elejas muižas parkā,» tā I.Skromane, piebilstot, ka jaunieši ar paveikto ir apmierināti. Jāsaka, ka IZM atbalstītā projekta ietvaros ir vairākas aktivitātes, kas mudina jauniešus izzināt sevi, saliedēties, komunicēt, strādāt komandā un apzināties savu piederību valstij un pašvaldībai.

attels

Pārējās šīs vasaras talkas rīko Jelgavas novada pašvaldība. Kā stāsta pašvaldības Īpašumu pārvaldes vides uzraudzības speciāliste Līga Solosteja, pagastu pārvaldes pieteica vietas, kuras, viņuprāt, nepieciešams iztīrīt un sakārtot. «Visas četras pieteiktās vietas apsekojām kopā ar eksperti Lauru Grīnbergu. Eksperte secināja, ka vienā vietā darbi nav nepieciešami. Pārējās trīs vietas, ceram, šovasar savest kārtībā,» viņa stāsta.

«Vēl viena vieta, ko gribētu šogad iztīrīt, ir Auces upe Glūdas pagasta Nākotnē – ja izdosies, tad šo talku rīkosim augustā,» norāda L.Solosteja, interesentus aicinot sazināties ar viņu, vai pagasta pārvaldi. Jāpiebilst, ka, lai upju tīrīšanu varētu veikt kvalitatīvāk, tā tiek veikta sadarbībā ar biedrību «Liel.Barons», kas talciniekus nodrošina ar nepieciešamo inventāru – neoprēna zābakbiksēm un krūmgriežiem.

«Upju tīrīšana ir nepieciešama, lai uzlabotu dzīvi upju iemītniekiem un vidi kopumā, un Jelgavas novadā šādas talkas tiek rīkotas jau vairākus gadus. Ļoti ceram, ka iedzīvotāji paši uzņemsies iniciatīvu rīkot šādas talkas biežāk, un pagastos, kuros līdz šim tas vēl nav noticis,» tā vides uzraudzības speciāliste. Aktīvisti, kuri gatavi nākamgad rīkot upju tīrīšanas talkas, aicināti sazināties ar L.Solosteju pa tālruni +371 63048460, +371 22002558 vai e-pastu liga.solosteja@jelgavasnovads.lv.

ELEJAS MUIŽAS APBŪVES GRĀVJU SISTĒMU KOPŠANAS TALKA

Talka organizēta projekta “Mana Vide”, kas tiek īstenots Izglītības un zinātnes ministrijas Jaunatnes politikas valsts programmas 2016.gadam valsts budžeta finansējuma ietvaros. Talkai pievienojās arī hidrobiologs un zinātnieks Andris Urtāns.

Jelgavas novada jaunieši ar paveikto Elejas muižas parkā ir apmierināti, un nākotnē te vēlētos redzēt dīķi, pilnu ar ūdensrozēm, kas, viņuprāt, lieliski iederētos parka ansamblī.