Sociālā joma Projekti Jaunatne
Apstiprināti jauniešu iniciatīvu projektu pieteikumi

Maija vidū noslēgusies projektu pieteikumu izvērtēšana Jelgavas novada pašvaldības rīkotajā Eiropas Sociālā fonda projekta “Atbalsts priekšlaicīgās mācību pārtraukšanas samazināšanai” jaunatnes iniciatīvu projektu konkursā.

Projektus konkursam bija iesniegušas 6 dažādas organizācijas. Izvērtējot projektus, ņemti vērā atbilstības un kvalitātes kritēriji - vērtēšanas komisija pozitīvi novērtējusi 4 projektus, bet finansējumam apstiprinājusi par vienu mazāk, tātad 3, kas ieguvuši vairāk punktus kvalitātes kritērijos, jo pašvaldībai šajā projektu uzsaukumā iedalīta 3 projektu kvota.

Jelgavas novadā tiek īstenots projekts “PuMPuRS”, kura ietvaros izglītojamie, kuriem ir risks priekšlaicīgi pamest mācības,  12 izglītības iestādēs saņem individuālu atbalstu - konsultācijas mācību priekšmetos, psihologa, logopēda, speciālās izglītības pedagoga, sociālā pedagoga un citu speciālistu atbalstu, atbalstu individuālās lietošanas priekšmetiem, ēdināšanas vai transporta izdevumu kompensāciju. Tāpat ar 2018.gada rudeni ir uzsākts jauniešu iniciatīvu projekta konkurss. Jelgavas novadā jau ir īstenoti 4 jauniešu iniciatīvu projekti un patlaban tiek īstenoti 4 jaunatnes iniciatīvu projekti. Visos projektos sadarbības partneri ir novada izglītības iestādes.

2020./2021. mācību gada pavasara projektu konkursā varēja pieteikties iesniedzēji - jaunatnes organizācija, jaunatnes organizāciju sarakstā neierakstīta biedrība vai nodibinājums, kas veic darbu ar jaunatni, jaunatnes organizācija sadarbībā ar jauniešu iniciatīvu grupu vai jaunatnes organizāciju sarakstā neierakstīta biedrība vai nodibinājums, kas veic darbu ar jaunatni. Jauniešu iniciatīvas projektu ietvaros pēc iespējas jānodrošina un jāveicina pašu jauniešu līdzdalība projekta idejas veidošanā, aktivitāšu plānošanā un īstenošanā. Galvenā projekta prasība ir iesaistīt jauniešus, kuriem ir riski pamest izglītības iestādi un ar savām neformālās izglītības metodēm, aktivitātēm pozitīvi motivēt, iedvesmot nepamest mācības.

Vienam projektam pieejamais finansējuma apmērs ir 4600 eiro, kas 100% apmērā tiek nodrošināts no projekta  līdzekļiem (Eiropas Sociālais fonds). Projekta īstenošanas laikā ir jāveicina priekšlaicīgas mācību pārtraukšanas riska grupas izglītojamo motivācija turpināt izglītību un viņu aktīvu līdzdalību ikdienas dzīvē, tāpat jāiesaista priekšlaicīgas mācību pārtraukšanas riska grupas izglītojamie jaunieši aktivitātēs un jaunatnes iniciatīvu projektos ārpus formālās izglītības, nodrošinot aktivitāšu pieejamību iespējami tuvu bērnu un jauniešu dzīves un mācību vietai. Projekta mērķa grupa ir vispārējās izglītības iestāžu izglītojamie no 5. līdz 12.klasei, kā arī to profesionālās izglītības iestāžu un vispārējās izglītības iestāžu, kuras īsteno profesionālās izglītības programmas, izglītojamie no 1. līdz 4. kursam, t.sk. priekšlaicīgas mācību pārtraukšanas riska grupas izglītojamie. Minimālajam priekšlaicīgas mācību pārtraukšanas riska grupas izglītojamo īpatsvaram, kas iesaistāms projektā, ir jābūt ne mazāk kā 10% no kopējā projektā iesaistīto dalībnieku skaita.

Atklātajā projektu konkursā īstenošanai apstiprināti šādi jauniešu iniciatīvu projekti:

  • Biedrība “StartOne”, projekta nosaukums – “Sāc ar sevi! Sāc tūlīt, Sāc kopā!”. Projekta mērķi ir izvirzīti, lai palielinātu priekšlaicīgas mācību pārtraukšanas riska grupas izglītojamo motivāciju turpināt izglītību un veicinātu viņu aktīvu līdzdalību ikdienas dzīvē, kas īpaši aktualizējies pandēmijas laika fiziskās un sociālās izolēšanās rezultātā. Projekta rezultātā skolēni būs labāk iepazinuši sevi dažādās situācijās, apzinājušies savus resursus, caur pozitīvo pieredzi stiprinājuši pozitīvu paštēlu un paaugstinājuši pašvērtējumu, uzņemoties atbildību par savu rīcību, kas savukārt pozitīvi ietekmē mācību motivāciju. Pusaudžu vecumposmā iekļaušanās grupā un piederība grupai ir viena no svarīgākajām vajadzībām. Saskarsme starp domubiedriem un draugiem ir viens no galvenajiem motivatoriem kognitīvās izglītības procesā. Īstenošanas laiks 4 mēneši. Sadarbības partneris – Sesavas pamatskola.
  • Ogres jauniešu iniciatīvas jauniešu biedrība “Talantu kalve”, projekta nosaukums “Dzīvot zaļi!”. Projekta mērķis ir iesaistīt 5. līdz 9. klašu grupas jauniešus izglītojošās, radošās un aizraujošās aktivitātēs ārpus formālās izglītības, lai, izmantojot neformālās izglītības metodes, mērķu plānošanas metodiku, uz risinājumu vērstu pieeju, mentoringu, veicinātu dalībnieku izpratni par savu potenciālu, īpašībām un talantiem, sniegtu iespēju attīstīt mērķtiecību un radošo domāšanu, pilnveidotu sadarbības un komunikācijas prasmes, paaugstinātu pašapziņu, līdz ar to arī gūtu motivāciju darboties. Ar projekta aktivitātēm tiks izveidots atbalsta punkts skolas gaitām un mācību motivācijas paaugstināšanai, kā arī radīta labvēlīga ietekme jaunieša aktīvai un apzinātai līdzdalībai ikdienas dzīvē- skolā, ģimenē un ārpus tās. Īstenošanas laiks 5 mēneši. Sadarbības partneri – Kalnciema vidusskola un Zaļenieku komerciālā un amatniecības vidusskola.
  • Biedrība “Ideju labirints”, projekta nosaukums “Spēks ir manī!”. Projekta mērķis ir  palielināt PMP riska grupas skolēnu motivāciju aktīvi iesaistīties mācībās un veicināt viņu līdzdalību ikdienas dzīvē, pilnveidojot skolēnu pašizaugsmei nepieciešamās prasmes. Projekta laikā skolēni pilnveidos komunikācijas prasmes, empātiju, sadarbību, mērķtiecību u.c. Aktivitātes tiks īstenotas 5 moduļos, katrs modulis aptver vienu savstarpēji līdzīgu prasmju grupu. Visas aktivitātes balstītas uz neformālās izglītības metodēm, kuru laikā skolēni caur darbošanos apgūs jaunas prasmes, atklās tās sevī un mācīsies tās pielietot ikdienā. Projekta laikā skolēni veidos katrs savu “Iedvesmas dienasgrāmatu”, lai arī pēc projekta noslēgšanās skolēnu rīcībā paliktu saistošs, paša skolēna radīts materiāls, kurā smelties spēku un iedvesmu, saskaroties ar ikdienas grūtībām. Liels uzsvars projekta aktivitāšu laikā tiks likts uz refleksiju, tādējādi ļaujot skolēniem apzināties spēku, kas katrā no viņiem mīt, bet netiek izmantots prasmju trūkuma dēļ. Refleksijas laikā skolēni varēs izvērtēt, ko caur katru aktivitāti viņi ir apguvuši un kā to var izmantot ikdienā skolā un savā dzīvē. Projekta rezultātā tiks paaugstināta skolēnu motivācija mācīties, skolēni būs pilnveidojuši dažādas pašizaugsmei nepieciešamas prasmes, pielietos tās ikdienā un tādējādi veiksmīgāk iekļausies gan klases kolektīvā, gan sabiedrībā kopumā, tiks mazināti priekšlaicīgas mācību pārtraukšanas riski. Īstenošanas periods 7 mēneši. Sadarbības partneris Elejas vidusskola.

Projekts “Sāc ar sevi! Sāc tūlīt, Sāc kopā!” tiks uzsākts jau šovasar, bet pārējie divi rudenī.

Jauniešiem arī turpmāk būs iespēja sniegt savu ieguldījumu priekšlaicīgas mācību pārtraukšanas samazināšanā, īstenojot savus jaunatnes iniciatīvu projektus ārpus izglītības iestādes, izmantojot neformālās izglītības pieeju. Šādu jauniešu projektu konkursu arī turpmāk plānots organizēt un to organizēs pašvaldības, kuras iesaistījušās projektā “PuMPuRS”, tajā skaitā arī Jelgavas novada pašvaldība.

Eiropas Sociālā fonda projekts Nr.8.3.4.0/16/I/001 “Atbalsts priekšlaicīgas mācību pārtraukšanas samazināšanai” (PuMPuRS) tiks īstenots līdz 2023. gada 31. decembrim. Projekta mērķa grupa ir vispārizglītojošo skolu skolēni no 5. līdz 12. klasei, kā arī profesionālās izglītības iestāžu audzēkņi no 1. līdz 4. kursam. Projektu īsteno Izglītības kvalitātes valsts dienests sadarbībā ar pilsētu un novadu pašvaldībām un valsts profesionālās izglītības iestādēm.

Foto: Pexels.com