Projekti
Karjeras attīstības atbalsta pasākums - "Maizes pasaule"

Šā gada 7. un 15.jūnijā Sesavas pamatskolas 36 pirmo līdz devīto klašu skolēni devās mācību ekskursijā uz SIA „JS Caunītes” Cenu pagastā, Ozolnieku novadā, projekta Nr.8.3.5.0/16/I/001 „Karjeras atbalsts izglītojamiem vispārējās un profesionālās izglītības iestādēs” ietvaros.

Lauku sēta “Caunītes” var lepoties ar latvisko tradīciju piekopšanu un praktisko pieredzi maizes cepšanā, mērķtiecīgiem un uzņēmīgiem  saimniekiem. Mūs visus laipni sagaidīja viesmīlīgā saimniece Santa Rubene, kura aicināja iepazīties ar maizes cepšanas procesu un izprast maiznieka amatu. Ar lielu interesi aplūkojām lietas, ierīces, darba rīkus un klausījāmies saimnieces stāstījumā par maizes ceptuves rašanos un tās piedāvājumu.

Pēc interesantā stāstījuma saimniece mums piedāvāja dažādas aktivitātes: aplūkot maizes krāsni, kas jau bija izkurināta, katram pašam veidot un cept savu maizes kukulīti, iemēģināt roku graudu malšanā rokas dzirnavās, aust stellēs, baudīt sētas jauko gaisotni.

Šī sēta un vieta mūs katru uzrunāja citādāk, katrs atrada sev vispiemērotāko nodarbi. Tā rosoties un aktīvi darbojoties, mēs sajutām šīs sētas burvību un smaržu gaisā. Tā bija tikko ceptas maizes smarža! Uz galda rindojās no maizes krāsns izņemtie, mūsu rokām veidotie, maizes kukulīši. Neaprakstāms prieks par maizes cepšanas procesu un šo vietu – pozitīvo saimniekošanas piemēru lauku sētā un iespēju ikdienā nodarboties ar darbu, kurš patīk.

Dodoties mājās, līdzi ņēmām iegūtās zināšanas par maizes cepšanu, jaukās emocijas, prieku un vēlmi vēlreiz te būt!

Paldies saimniecei, kura mūs laipni uzņēma, iepazīstināja ar aktivitātēm. Šī ekskursija skolēnos veicināja interesi savu nākotnes profesiju un biznesu saistīt ar mājražošanu, kur varētu saglabāt latviskās tradīcijas tūrisma produkta veidošanai.

Informāciju sagatavoja Ilze Jansone - Sesavas pamatskolas pedagogs karjeras konsultants.

Eiropas Savienību fondu darbības programmas “Izaugsme un nodarbinātība” 8.3.5. specifiskā atbalsta mērķa "Uzlabot pieeju karjeras atbalstam izglītojamajiem vispārējās un profesionālās izglītības iestādēs" projekts Nr.8.3.5.0/16/I/001 “Karjeras atbalsts vispārējās un profesionālās izglītības iestādēs”

 

attels