Projekti
Notikusi konference „Purvu ilgtspēja. Cilvēks. Daba. Labklājība.”

5.septembrī Jelgavas novada Kalnciema pagasta Drabiņu purvā norisinājās konference „Purvu ilgtspēja. Cilvēks. Daba. Labklājība.”, kurā tika diskutēts par kūdras ieguvi Latvijā un kūdru kā resursu. 

SIA “Laflora” valdes priekšsēdētājs Uldis Ameriks: “Projekta ietvars lieliski atbilst SIA “Laflora” uzņēmējdarbības konceptam un vīzijai. Saruna ar sabiedrību par vērtīgo Latvijas resursu – kūdru, visdažādākajos aspektos ir vitāli nepieciešama un šī konference sniedza ieskatu par tām iespējām, kādas paveras gan apsaimniekojot purvu platības, gan izmantojot kūdru visdažādākajās sfērās un inovācijās. Priecājos, ka pasākuma norise kūdras ieguves vietā ir jauna inovācija šādu konferenču rīkošanai un tā parādīja, ka industriāla purva vide arī ir vērtība, ar kuru iepazīstināt plašu interesentu loku. Vēlos uzsvērt nu jau ilglaicīgo lielisko sadarbību ar novada pašvaldību gan uzņēmējdarbības, gan sociālo projektu jomās, kam šis pasākums ir skaists un loģisks apliecinājums.”

Ar vides un ekonomikas mijiedarbības aspektiem iepazīstināja Artūrs Jansons, Biedrības “homo ecos” vadītājs; ogulāju audzēšanas noslēpumus kūdras purvā atklāja Dace Siliņa, LLU Lauksaimniecības fakultātes docente. Ar dažādiem CO2 mērījumiem un secinājumiem pēc Baltijas jūras reģiona projekta Refill ieviešanas iepazīstināja Andis Lazdiņš, Latvijas valsts mežzinātnes institūta “SILAVA” vadošais pētnieks. Savukārt, Aleksejs Mitušovs, SIA “Ecowin” valdes priekšsēdētājs informēja par uzņēmuma plāniem izveidot purvā vēja enerģijas parku. Juris Šteiselis, Latvijas Biškopības biedrības padomes priekšsēdētājs, analizēja bišu un kameņu māju uzstādīšanas iespējas purvos, ņemot vērā purvu platības.

Pasākuma otrajā daļā apmeklētājiem bija iespējams iepazīties ar to, kā izmantot rekultivētās purva teritorijas, nodrošinot cirkulārās ekonomikas principus un ilgtspējīgu purvu apsaimniekošanu un apmeklēt esošos rekultivācijas piemērus Veļu tīrelī (paludikultūras purvos jeb sūnu (sfagnu) audzēšana, ogulāju un kokaugu audzēšana purvā pēc kūdras ieguves, vēja enerģijas potenciāls, bites un kamenes).

Logo