Izglītība Novada ziņas
Aizupes pamatskolas pārstāvji piedalās starptautiskā mācību nedēļā Portugālē

No š.g. 19. līdz 23. septembrim Erasmus+ programmas projekta ”Living and learning in natural and GREEN environment “ ietvaros Aizupes pamatskolas trīs skolnieces Diāna Denija Mediņa, Agnese Rutkovska un Ieva Upmane ar pavadošām skolotājām Kristīni Priedi un Vitu Zaksi devās C3 mobilitātē uz Portugāles pilsētu Ponte de Lima, lai piedalītos projekta aktivitātēs kopā ar projektu grupām no vēl 5 partner-valstīm: Spānijas, Rumānijas, Čehijas, Īslandes un Portugāles.

Mācību mobilitāte tika organizēta Antonio Feijo vidusskolā par tēmu “Dabai draudzīgas aktivitātes”. Pirmā diena sākās ar projekta nedēļas atklāšanu. Tika atskaņotas 6 dalībvalstu himnas pēc kurām sekoja vietējās skolas skolēnu sagatavots koncerts ar brīnišķīgiem muzikāliem sveicieniem. Atklāšana turpinājās ar skolēnu veidotiem video par iepriekšējo mobilitāšu aktivitātēm, kuras norisinājās Īslandē un Rumānijā, kā arī tika parādītas prezentācijas ar katras dalībvalsts skolas starpaktivitātēm pildot dažādus uzdevumus par tēmu: “Dabai draudzīgas aktivitātes”, kā arī tika sagatavotas prezentācijas par tēmu:”Recycling”.

Pirmās dienas noslēgumā projekta dalībnieki apmeklēja Ponte de Lima pilsētu un iepazinās ar tās seno vēsturi. Pilsēta tika dibināta 1125.gadā un tā bija vēsturiska romiešu apmetne ceļā no Bragas uz Santjago de Kompostella. Pilsēta ieguvusi nosaukumu no viduslaiku tilta, kas iet pāri Limas upei.

Projekta aktivitāšu otrajā dienā skolēni viesojās pie Ponte de Limas pilsētas mēra un pēc vizītes devās uz skolu, lai piedalītos radošajās darbnīcās “Printing Nature”. Uz auduma maisiem tika veidotas dažādas kompozīcijas no dabas materiāliem.

Pēcpusdienā skolēni un skolotāji apmeklēja aizsargājamo teritoriju “Area de Paisagem Protegida das Lagoas” un bioloģisko fermu: “Quinta de Pentieiros”.

Tās pašas dienas vēlā vakarā skolēni nodevās zvaigžņu un planētu pētniecībai kopā ar astrologu Hugo Palmu “Borealis on Trekking”.

Projekta aktivitāšu trešajā dienā skolēni un skolotāji devās uz Viana do Castello pilsētu, kas atrodas Atlantijas okeāna piekrastē. Viens no pirmajiem apskates objektiem bija Santa Luzia sanktuārijs. Pēcāk, netālu no pilsētas Viana de Castello Atlantijas okeāna piekrastē apmeklēts tika Litorālais ģeoparks, uz kuru projektu grupas devās, lai izpētītu ģeoloģisko mantojumu. Ģeoparks, kas sniedzas 4800 ha plašumā, no dabas un kultūras mantojuma viedokļa ir ļoti bagāta teritorija, radīta īpaši faunas un floras biotopu aizsardzībai (3 Natura 2000 tīkla īpašās aizsargājamās teritorijas). Tajā kopumā klasificēti 13 dabas pieminekļi. Skolēni darbojās grupās un pildīja dažāda veida uzdevumus. Viens uzdevumiem, piemēram, bija tāds, ka, jāatrod ieži, minerāli un dažādi akmeņi pēc dotajiem paraugiem.

4.dienas aktivitātes - skolēni un skolotāji rīta pusē viesojās dabas parkā “Porta Do Mezo” un biosfēras rezervātā “Geres Cires Transbounhdary”.

Tās pašas dienas pēcpusdienā apmeklēts tika muzejs, kas veltīts Manuelam Antonio Gomezam, sauktam arī par tēvu Himalaju sava garā auguma dēļ. Pievakarē upes Limas labajā krastā tika apmeklēts starptautiskais Ponte de Lima dārza festivāls. Kopējais dārzs ir sadalīts 12 mazākos ar dažādām formām un platībām un tos atdala metāla lapenes, kas klātas ar pieguļošiem augiem.

Noslēguma jeb 5. dienā skolēni un skolotāji apmeklēja rotaļlietu muzeju “ Toy Museum”. Blakus rotaļlietu muzejam atrodas viens no Santjago de Compostella ceļiem, kurš ved no Ponte de Lima uz slaveno katedrāli Spānijas ziemeļos. “Shell” (jeb gliemežvāks) ir svētceļnieku simbols, kuri dodas uz Santjago de Compostella.

Turpinājumā sekoja laivu brauciens pa Limas upi.

Aktivitāšu nedēļu skolēni pabeidza ar vēl vienu darbnīcu: “Natural fertilizer from coffee grounds”, kam sekoja kukurūzas novākšana,  portugāļu tautas mūzikas koncerts, sertifikātu saņemšana un pateicība skolēniem, skolotājiem un vecākiem par aktīvu iesaistīšanos projekta aktivitāšu īstenošanā.

Projekts tiek īstenots no 2021.gada 1.novembra līdz 2023.gada 30.septembrim. Projekta kopējais finansējums 220 210 EUR, ko 100% apmērā finansē Eiropas Komisija. Aizupes pamatskolai projekta īstenošanai pieejamais finansējums sastāda 44 480 EUR. Projekta koordinators – Jelgavas novada pašvaldības Attīstības nodaļas izglītības projektu vadītājs Agris Dobrovoļskis (agris.dobrovolskis@jelgavasnovads.lv, +371 63048487), projekta kontaktpersona Aizupes pamatskolā – angļu valodas pedagogs Vita Zakse (vitazakse@inbox.lv). 


AIZUPES PAMATSKOLAS PĀRSTĀVJI PIEDALĀS STARPTAUTISKĀ MĀCĪBU NEDĒĻĀ PORTUGĀLĒ