Projekti
AGRI-URBAN projekta tikšanās Zviedrijā – ieskats ilgtspējīgas pārtikas ražošanā un antropozofijā

Projekts AGRI-URBAN ir nonācis tā ieviešanas vidus posmā un 2017.gada pirmā starptautiskā partneru tikšanās maija nogalē notika Zviedrijā Sodertaljes pilsētā.

Pirmie biodinamiskās un ekoloģiskās lauksaimniecības iedīgļi Sodertaljē meklējami jau pagājušā gadsimta 30os gados. Izstrādājot un ieviešot vairākus ES finansētus projektus, 2006. – 2010.gadam izstrādāta Sodertaljes Uztura politika un izveidota Uztura nodaļa pašvaldībā. Savukārt, projektā “Uzturs zaļai planētai” (Diet for a Green Planet) izstrādāti kritēriji ēdināšanai pašvaldības iestādēs – ēdienam jābūt garšīgam un veselīgam, gatavotam no ekoloģiskiem produktiem, vietēji audzētiem saskaņā ar sezonalitāti, mazāk gaļas, vairāk dārzeņu, pākšaugu un pilngraudu produktu, samazināt pārtikas pārpalikumus. Kā piemēru dalībnieki apmeklēja Bistro Braxen, kur ieturēja pusdienas, gatavotas atbilstoši šiem kritērijiem. Šīs skolas virtuvē tiek arī izmēģinātas un aprobētas jaunas ēdienu receptes un jauni produkti, ko iekļaut ēdienkartē skolās, piemēram, kukurūzas milti, cūku pupas (MatLust projekts). 

Vizītes laikā Torekallberget brīvdabas muzejā projekta dalībnieki iepazinās ar vides projektiem, kas šeit tiek īstenoti – brīvā dabā audzēti mājlopi un mājputni, ar kuriem iepazīties to dabiskajā vidē tiek vesti pirmsskolas un skolas vecuma bērni. Lindbloms Cafe vienā no muzeja senajām un autentiskajām ēkām tiek īstenots projekts bezdarbnieku apmācīšanai un motivēšanā. Tā darbojas kā sociālās iekļaušanas, valodu un darba iemaņu apmācības vieta, izmantojot pārtiku un lauksaimniecību kā dabiskus līdzekļus mērķa sasniegšanai. 

Eko-odlarna i Telje projekts vērsts uz bēgļiem, kas ir bijuši ilgstoši bezdarbnieki, lai veicinātu viņu integrāciju jaunajā mītnes zemē, kā arī profesionālo rehabilitāciju. Tas darbojas kā sociālais uzņēmums, kas ražo un pārdot ekoloģiski audzētus dārzeņus, vienlaikus apmācot bezdarbniekus. Ziemas periodā no septembra līdz martam notiek teorētiskās apmācības, pārējā laikā – praktiskās uz lauka vai siltumnīcās. Biedrība darbojas kopš 2013.gada un līdztekus darba iemaņām nodrošina arī zviedru valodas apguvi. Veiksmes pamatā ir fakts, ka nepieciešams vairāk ekoloģiski audzētu dārzeņu, kā arī sabiedrības atbalsts šāda veida aktivitātēm. Biedrības galvenie klienti ir pašvaldības Uztura nodaļa, kas veic iepirkumus pašvaldības iestāžu ēdināšanai, liela veikalu ķēde un tiešie klienti, kas preci saņem uz vietas. Biedrībai pieder 2 ha zemes, ko tā uz 16 gadiem ir iznomājusi no pašvaldības, maksājot apmēram 2500 EUR gadā. Šeit nodarbināti 3 pašvaldības algoti darbinieki un vairāki brīvprātīgie. Vienlaikus tiek apmācīti 15 bezdarbnieki. Biedrība par ideju un darbību saņēmusi arī apbalvojumus. 

Skillebyholm centrā tiek piedāvāta divgadīga dārzniecības programma. Šeit studē 150 studenti, gan jaunieši, gan pieaugušie tālākizglītības programmā. Programma ir ļoti pieprasīta, balstīta videi draudzības ilgtspējīgas saimniekošanas metožu apguvē un sistēmiskajā pieejā, to daļēji līdzfinansē arī pašvaldība, ņemot vērā faktu, ka arodizglītības apguve iever praktiskās iemaņas un ir dārgāka par teorētisko. Tiek audzēti stādi, dārzeņi, ir siltumnīcas, restorāns un veikaliņš uz vietas. Saražotā produkcija nonāk gan veikalā un restorānā, gan tiek nogādāta citiem restorāniem. Pavasarī tiek organizēta stādu parāde, rudenī ražas svētki.

Nākamais pieredzes apmaiņas stāsts – Jarna – antropozofijas ciemats, kas ietver Valdorfa pedagoģiju, kultūru, antropozofisko medicīnu, biodinamisko lauksaimniecību. Tas iever īpašu dzīves filozofiju, aktivitātes vidi. 

Netālu no Jarnas tika apmeklēta Norrbyvalle saimniecība, kurā dzīvi ietekmē antropozofijas apgabala filozofija. Šī saimniecība darbojas jau vairāk kā 30 gadus, šobrīd tajā atrodas divas rezidences, kurās uzturas pieaugušie un jaunieši ar neiropsihiatriskām saslimšanām. Ārstniecības un dzīves filozofiju šeit nosaka antropozofiskā pieeja indivīdam, un īpaša uzmanība tiek pievērsta terapeitiskām apmācībām jauniešiem un sociālajai terapijai pieaugušajiem. 

Noslēgumā pieci uzņēmīgi jaunieši iepazīstināja ar izveidoto kooperatīvu, kas apstrādā 1.8ha zemes, ko īrē no pašvaldības. Tā ir vieta starp mežu un sabiedrību, starp dabu un kultūru, kur pretpoli vieno un bagātina cits citu. Līdztekus saimniekošanai un dārzeņu audzēšanai jaunieši piedāvā kultūras, sociālās un izglītojošas aktivitātes. Kooperatīvs nodibināts 2012.gadā un attīstībā ieguldījis tikai pašu līdzekļus. Ir izveidota vieta dzīvei, kādu viņi vēlas dzīvot. Un šī vieta ir pilnīgā saskaņa ar dabu, tās procesiem, norisēm. 

Vizīte spilgti parādīja zviedru partneru domāšanas un dzīvesveidu, balstītu ekoloģiskajā saimniekošanā, vietēju produktu izvēlē, atgriešanos pie dabas vērtībām, kas ļauj saglabāt mūsu planētas ekosistēmu un uzlabot to.

Papildus informācija par projektu:

  • AgriUrban ir viens no 20 projektiem, kas tika apstiprināti Eiropas Savienības Strukturālo un investīciju fondu mērķa „Eiropas teritoriālā sadarbība” starpreģionu sadarbības programmas URBACT III 2014.-2020.gadam 1.konkursa otrajā kārtā.
  • AgriUrban projektā iesaistījās sekojošas pašvaldības: Baena (Spānija) kā projekta vadošais partneris, Fundão (Portugāle), Marchin (Beļģija), Cesena (Itālija), Södertäje (Zviedrija), Pyli (Grieķija), Jelgavas novada pašvaldība (Latvija), Petrinja (Horvātija), Abergavenny (Lielbritānija) un Mollet del Valles (Spānija) kā projekta partneri.
  • Kopējais budžets: 749,999.58 EUR, no tiem Jelgavas novada pašvaldības daļa 50 000 EUR (URBACT finansējums 85% - 42 500 EUR (ERAF), valsts budžeta līdzfinansējums 5% – 2 500 EUR, Jelgavas novada pašvaldības līdzfinansējums 10% - 5 000 EUR)

 

 

 

AGRI-URBAN projekta tikšanās Zviedrijā: