Novada ziņas Projekti
kopbilde

Jaunām zināšanām, prasmēm un iespaidiem bagātāki, seši Elejas vidusskolas skolēni kopā ar diviem pavadošajiem pedagogiem atgriezušies no Rumānijas, kur no š.g. 16. līdz 22. oktobrim Erasmus+ programmas projekta Nr. 2020-1-FR01-KA229-080074_2 “Jaunieši, Eiropas mežu aizbildņi” ietvaros tikās ar projekta partneriem, prezentēja paveiktos mājas darbus un piedalījās uzņemošā partnera (Colegiul National "Johannes Honterus") organizētajās aktivitātēs.

Pasākuma norises vieta bija pilsēta Brašova, kas atrodas Transilvānijā, teju Rumānijas pašā vidū. Ja vieni turp dodas, lai meklētu patiesību leģendai par Drakulu, tad mūsu jauniešu mērķis bija pavisam cits - ar dažādu mācību aktivitāšu palīdzību pilnveidot savas zināšanas un pratību bioloģiskās daudzveidības apzināšanā un saglabāšanā, veicināt zaļo domāšanu, kā arī apzināt klimata izmaiņu cēloņus un sekas un mežu neaizsargātību pret šīm pārmaiņām. Rumānijas mobilitātes galvenā tēma: mežs, tā saistība ar tūrismu un mākslu.

Par īstenotajām aktivitātēm nedēļas garumā stāsta skolotājas Inese Grigaļeviča un Inga Erliha:

“Mēs, Elejas vidusskolas skolēni un pavadošie pedagogi, Erasmus+ programmas projektā "Jaunieši, Eiropas mežu aizbildņi" (Nr. 2020-1-FR01-KA229-080074_2) devāmies uz Rumāniju, Brašovu, lai tiktos ar Francijas, Grieķijas un Spānijas komandām noslēdzošajā projekta mobilitātē.

Pirmdien notika iepazīšanās ar  Rumāņu partneru skolu, kā arī tika prezentēts skolēnu pētījumu par Latvijas mežu saistību ar tūrismu un mākslu. Pēcpusdienā skolēni, piedaloties pilsētas rallijā,  iepazinās ar pilsētu Rumānijas vēsturi, kultūru un tradīcijām. Otrajā dienā visi mobilitātes dalībnieki devās uz Brašovas universitātes Meža fakultāti, kur bija iespēja redzēt studiju procesu un apskatīt studentu darbus: modernas un restaurētas mēbeles, muzikālos instrumentus un sadzīves priekšmetus. Brašovas filharmonijā bija iespēja noklausīties stīgu kvarteta koncertu un redzēt, kā talants pacietība un darbs parastu koku pārvērš brīnumainos mūzikas instrumentos. Trešajā dienā kalnu ciematā Drumul Carului piedalījāmies radošajā darbnīcā, kurā iepazināmies ar Karpatu tautu ornamentiem, mājokļa un no koka izgatavoto sadzīves priekšmetu apgleznošanu. Mums bija dota iespēja arī pašiem priekš sevis apgleznot atslēgu plauktiņu. Mājupceļā apmeklējām Transilvānijas slaveno Branas pili, kurā pēc nostāstiem dzīvoja grāfs Drakula. Visa brauciena laikā bija iespēja vērot skaisto, kalnaino dabas ainavu. Ceturtdienas rītā skolēni strādāja komandās, iegūstot dažādu informāciju. Iegūto informāciju apkopoja, izmantojot dažādus digitālos rīkus. Rezultāts: 5 dažādas prezentācijas- Meža dzīve, Mežs un krāsas, Mežs un pilsēta, Ceļš no meža līdz mākslai, Meža mozaīka. Piektās dienas rītā visas komandas pateicās Rumānijas komandai, uzrakstot savas tikai pozitīvās atziņas par katru mobilitātes dienu.  Mums svinīgi izsniedza sertifikātus par dalību projektā. Pēc oficiālās daļas, vienā no Brašovas centrālajām ielām katra valsts iestādīja savu kociņu. Šī diena bija ļoti emocionāla, jo visiem bija jādodas mājās.”

“Jaunieši, Eiropas mežu aizbildņi” ir 2 gadīgs projekts, kura mērķis ir likt skolēniem apzināties meža bagātību, tā ekonomiskās, sociālās un vides funkcijas, kā arī neaizsargātību. Vairāk informācijas par projektu un skatīt eTwinning vietnē.