Novada ziņas
Eksperti un politiķi diskutēs par jauno Pašvaldību likumu un tā sniegtajām sabiedrības iesaistes iespējām pašvaldību darbā

Lai iepazīstinātu plašāku sabiedrību ar jauno Pašvaldību likumu un tajā ietvertajām iedzīvotājiem pieejamajām līdzdalības aktivitātēm, 2023. gada 31. janvārī domnīca SOLIDO un Ādažu novada apkaimju biedrība sadarbībā ar Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministriju un Ādažu novada pašvaldību rīko diskusiju “Sabiedrības iesaistes iespējas pašvaldības darbā. Jaunais Pašvaldību likums”.

Kopš šā gada sākuma pašvaldību darbība Latvijā ir pakļauta jaunam Pašvaldību likumam. Jaunais likums paredz padarīt pašvaldību darbu atvērtāku un caurspīdīgāku, kā arī paredz būtisku iedzīvotāju iesaisti ikdienas pārvaldības aktivitātēs. Nozares eksperti, politiķi un nevalstisko organizāciju pārstāvji vairākos diskusiju paneļos dalīsies domās un viedoklī par sabiedrības iespējām aktīvāk iesaistīties vietējas nozīmes pašvaldības lēmumu pieņemšanas procesos un īstenot sabiedrībai nozīmīgu projektu virzīšanu.

Diskusija notiks klātienē 31. janvārī, no plkst. 9.15 līdz 14.00 Ādažu Kultūras centrā Gaujas ielā 33A, Ceriņu zālē. Interesenti varēs sekot diskusijas translācijai tiešraidē domnīcas SOLIDO un Ādažu novada apkaimju biedrības Facebook profilos, kā arī Latvijas Sabiedrisko mediju portālā LSM.lv un ziņu portālā TVNET.

Lai pieteiktos klātienes dalībai diskusijā, lūdzam reģistrēties.

Pasākumu atklās Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) Valsts sekretāra vietniece reģionālās attīstības jautājumos Ilze Oša ar prezentāciju par jauno Pašvaldību likumu, iezīmējot galvenās izmaiņas. Diskusijas paneļu dalībnieki jau izvērstāk diskutēs par jaunā likuma sniegtajām iespējām sabiedrības iesaistes jomā: iedzīvotāju padomēm, līdzdalības budžetu, kolektīvajiem iesniegumiem, iedzīvotāju aktivitāti un vietējo iniciatīvas grupu nozīmi pašvaldībās. 

Pasākumu noslēgs Latvijas Valsts prezidenta Egila Levita un domnīcas Providus pētnieces Līgas Stafeckas diskusija par jaunā likuma potenciālo ietekmi uz iedzīvotāju aktivitāti pašvaldības lēmumu pieņemšanas procesos. 

Diskusiju paneļos dalību apstiprinājuši VARAM ministrs Māris Sprindžuks, Ādažu domes priekšsēdētāja Karīna Miķelsone, organizācijas ManaBalss vadītājs Imants Breidaks, Latvijas Pašvaldību savienības padomniece reģionālās attīstības jautājumos Ivita Peipiņa, "Sabiedrības par atklātību – Delna" direktore Inese Tauriņa, Cēsu novada domes priekšsēdētāja vietnieks Atis Egliņš-Eglītis, kā arī dažādu aktīvo iedzīvotāju grupu pārstāvji: Māris Jansons, Renāte Cāne, Kristīne Kode, Marina Briškena un Kristīne Zaķe.

Diskusijas moderēs Ādažu novada apkaimju biedrības valdes priekšsēdētājs Ģirts Dubkēvičs, domnīcas SOLIDO valdes priekšsēdētājs Reinis Lazda, kā arī SOLIDO biedri Edgars Jēkabsons un Gatis Pāvils.
____________
Domnīca SOLIDO (Liberālās domas centrs "Solido") ir 2022. gadā dibināta nevalstiska un bezpartejiska biedrība. SOLIDO mērķis ir rūpēties par sociāli un ekonomiski vienlīdzīgas sabiedrības attīstību Latvijā, veicinot sabiedrības pilsonisko aktivitāti un iesaisti politikā visos līmeņos.
Domnīcas darbības pamatā ir vērtības: solidaritāte, kompetence un atvērtība, kas SOLIDO biedrus mudina meklēt, apspriest un piedāvāt idejas pēc iespējas lielākas Latvijas cilvēku daļas dzīves kvalitātes uzlabošanai.
___________
Ādažu novada apkaimju biedrība ir 2021. gada septembrī dibināta un Biedrību un nodibinājumu reģistrā ierakstīta biedrība, kuras mērķis ir veicināt Ādažu novada apkaimju ilgtspējīgu un līdzsvarotu attīstību, pārstāvot iedzīvotāju intereses un rosinot to aktīvu līdzdalību sociālo, ekonomisko un infrastruktūras jautājumu risināšanā. 
Biedrība apvieno sabiedriski aktīvus, uz novada un tā apkaimju attīstību vērstus Ādažu pilsētas, kā arī Ādažu un Carnikavas pagastu un to apkaimju (Kalngale, Garciems, Garupe, Carnikava, Gauja, Stapriņi, Podnieki u.c.) iedzīvotājus, kuri ir līdzatbildīgi par vidi sev apkārt, un kuru interešu lokā ir tādi visus iedzīvotājus skaroši jautājumi kā atkritumu apsaimniekošana, infrastruktūras uzlabošana, ciemu savienojamības (mobilitātes) veicināšana, budžeta iniciatīvas, mežu apsaimniekošana, kā arī dažādu projektu īstenošana sadarbībā ar publisko partnerību.