Sociālā joma
Izsludināta pieteikšanās sociālās uzņēmējdarbības konkurss "Tam labam būs augt"

Ar mērķi stiprināt un attīstīt sociālo uzņēmējdarbību Latvijas Sociālās uzņēmējdarbības asociācija kopā ar Luminor banku turpina ikgadējo tradīciju un izsludina pieteikšanos sociālās uzņēmējdarbības piču jeb prezentāciju konkursam “Tam labam būs augt 2022”. Balvā būs iespēja saņemt 2000 eiro finansējumu sociālās biznesa idejas vai projekta realizēšanai. Dalība konkursā ir bezmaksas, un pieteikties iespējams līdz 19. augustam.

Konkursā aicināti piedalīties esošie un topošie sociālie uzņēmēji no visas Latvijas. Tie var būt uzņēmumi ar vai bez sociālā uzņēmuma statusa, biedrības un nodibinājumi, kam nepieciešamas finansējums kādas jaunas idejas vai jau esoša projekta realizēšanai. Tāpat var pietiekties individuālas personas, kuras vēl tikai lolo savu sociālās uzņēmējdarbības ideju un meklē tai starta finansējumu. Pieteikt var ideju vai projektu, kas atbilst sociālās uzņēmējdarbības būtībai un definīcijai – ražot preces vai sniegt pakalpojumus ar mērķi risināt kādu sociālo problēmu vai radīt labumu sabiedrībai.

“Šobrīd visā Latvijā aktīvi darbojas 211 sociālie uzņēmumi, un to skaits ik mēnesi palielinās. Laikā, kad sociālās problēmas kļūst arvien daudzveidīgākas un komplicētākas, sabiedrībai ir nozīmīgs ikviens cilvēks un uzņēmums, kas ir gatavs tās risināt. Konkurss “Tam labam būs augt” ir atbalsts šiem darītājiem – sociālajiem uzņēmējiem -, lai iegūtu naudas līdzekļus biznesa izaugsmei un pastāstītu par savu darbu plašākai sabiedrībai,” konkursa ideju skaidro Latvijas Sociālās uzņēmējdarbības asociācijas vadītāja Regita Zeiļa.

“Esam ļoti gandarīti turpināt uzsākto sadarbību ar Latvijas Sociālās uzņēmējdarbības asociāciju un atbalstīt sociālos uzņēmumus viņu ideju un projektu izlološanā un īstenošanā. Luminor ir svarīgi palīdzēt sociālajiem uzņēmumiem, kuri identificē un risina sabiedrībai būtiskus jautājumus. Šāds konkurss ir labs atspēriena punkts šiem uzņēmējiem spert vienu lielu soli uz priekšu un saņemt papildu atslodzi savas idejas realizēšanā,” saka Kerli Vares, Luminor bankas vadītāja Latvijā.

Konkurss norisināsies trīs kārtās. Lai pieteiktu dalību, līdz 19. augustam ir jāaizpilda elektroniska pieteikuma anketa.

Konkursa otrajai kārtai tiks virzītas 25 spēcīgākās sociālās uzņēmējdarbības idejas vai projekti, un dalībnieki piedalīsies mācībās, kur trenēsies īsi, saprotami formulēt savu ideju un prezentēt to ekspertiem. Konkursa fināls notiks 9. septembrī Rīgā, kur desmit finālisti kāps uz skatuves un piecās minūtēs prezentēs savu sociālās uzņēmējdarbības ideju vai projektu konkursa žūrijai un tiešraides skatītājiem visā Latvijā. Konkursa tiešraide būs skatāma portālā “Delfi.lv”. Arī skatītājiem būs iespēja balsot par savu favorītu.

Konkursa noslēgumā divi sociālie uzņēmēji vai sociālās uzņēmējdarbības ideju autori saņems naudas balvu 2000 eiro apmērā. Uzvarētājus noteiks konkursa žūrija un tiešraides skatītāju balsojums.

Prezentāciju konkurss “Tam labam būs augt” notiek jau trešo gadu. Pērn tajā pieteicās vairāk nekā 60 dalībnieku, un finālā uzvaru guva sociālais uzņēmums “Intelekta attīstības centrs”, kura darbības pamatā ir uzmanības un koncentrēšanās spēju trenēšana un dažādu kognitīvo prasmju attīstīšana, padarot šo pakalpojumu pieejamu arī dažādām sociālā riska grupām. Par otru uzvarētāju kļuva sociālais uzņēmums “Barboleta” no Jelgavas, kas izstrādāja metodisko materiālu – spēli “Kas ar mani notiek?”, lai palīdzētu bērniem un jauniešiem izprast stresa rašanās iemeslus un iemācīties jaunus uzvedības veidus, kā tikt ar to galā.

Konkursa “Tam labam būs augt” mērķis ir veicināt jau esošu sociālo uzņēmumu un jaunu sociālās uzņēmējdarbības ideju attīstību, kā arī pastāstīt par šīm idejām visai Latvijai. Konkursa galvenais partneris ir Luminor banka. Pasākumu atbalsta Attīstības finanšu institūcija “Altum”, līdzfinansējot tā norisi no Eiropas Savienības fondu resursiem, Rimi un portāls “Delfi.lv”.

Papildu informācija: Līga Ivanova, liga@sua.lv, +371 26464686