Projekti
Aizupes pamatskolas skolēni apgūst vides jautājumus Rumānijā

Šogad no  1. līdz 7.maijam Aizupes pamatskolas 7.klases skolēni Endžija Šukevica, Dženija Seņkāņe, Beāte Koško, Endijs Strēlis un Artūrs Zariņš, skolotāju Daces Hercbergas un Vitas Zakses pavadībā  devās mācību mobilitātē uz Aradas pilsētu Rumānijā. Brauciens notika Erasmus+ programmas stratēģiskās partnerības projektā “Dzīvojot un mācoties dabiskā un zaļā vidē”, kurā piedalījās partnerskolu skolēni un pedagogi no 6 valstīm: Rumānijas, Latvijas, Islandes, Portugāles, Čehijas un Spānijas.

Mācību mobilitāte tika organizēta Aradas Aurela Vlaiču Ģimnāzijā par tēmu “Pasaules dabas brīnumi”. Pirms došanās mobilitātē katras valsts skolēnu grupai vajadzēja sagatavot mājasdarbu: “Dabas brīnumi manā valstī”, kuru vajadzēja prezentēt - sagatavojot aprakstu un stāstījumu ar uzskates materiāliem.

Pirmās dienas pēcpusdienā kopā ar partnerskolu skolēniem un kolēģiem ekskursijā tika apskatītas Aradas pilsētas vēsturiskās vietas: Arada ir trešā lielākā pilsēta Rumānijas rietumos un tā atrodas Murešas upes krastos. Tā ir universitātes pilsēta, kas tika izveidota 11.gadsimtā. Aradas pilsēta ir bagāta ar dažādu arhitektūras stilu apvienojumu, piemēram, rātsnams, kultūras pils, neoklasicisma Valsts teātris, zvaigžņu formas Vauban cietoksnis, ūdens torņa muzejs un veco ebreju kvartāls

Mobilitātes nedēļu uzsākot skolēni uzdevumā “Viss par mani” iepazīstināja ar sevi, veica dažādus uzdevumus par vides tēmu: krustvārdu mīklas, kā arī radoši izpaudās darbnīcās: “Lietu otrā dzīve”, kurās ikviens skolēns smēla praktiskas idejas vecu lietu otrreizējai izmantošanai pārvēršot tās par oriģināliem un spilgtiem interjera priekšmetiem. Dažādi puķu podi, dekoratīvās lampiņas, lukturi, rotaļlietas tika izveidoti no spuldzēm, PET pudelēm, kartona un plastmasas kārbām, skaisti tērpi un galvas rotas tika izgatavoti no avīzēm un  dažādu krāsu plastmasas maisiem. No dažādiem krāsainu kreppapīru gabaliņiem tika izgatavotas interesantas galda spēles.

Šajā nedēļā notika vairākas  āra aktivitātes: tika apmeklēts botāniskais dārzs “Gradina botanica de vest vasila goldis Arad”, kurā atrodas 3830 augu sugas: Rosaceae (191 suga ), Asteraceae (102), Fabaceae (69), Lamiaceae (62), Poaceae (40) and Cupresaceae, Davidia involucrata , Proboscidea fragrans  Amaranthus tricolor 'Splendens'), Oenothera missouriensis ,Paeonia × suffruticosa.

Netālu no Ungārijas robežas atrodas  dabas parks “Lunca Mure sulu”, kuru skolēni un skolotāji apskatīja izbraucot ar riteņiem. Parka platība ir 17,455 ha, no kuriem 7500 ha ir meži, kuros vairumā sastopamas  šādas koku sugas: ozols, šaurlapu osis, melnā un baltā papele, baltais vītols, Amerikas melnais valrieksta koks. Dabas parkam ir bagāta ekosistēma: ezeri, upes, purvi, palienes pļavas, tajā ir atrodamas 200 putnu sugas, kā arī  4 aizsargājamās teritorijas: Cenadas mežs (310 ha), Cenadas sala (2,1 ha),Igris sala (7 ha) un Prundul Mare (717 ha).

Viena no visinteresantākajām un aizraujošākajām ekskursijām šajā nedēļā bija Salina Turda sāls raktuvju apmeklējums, kas atrodas Transilvānijā netālu no Kluža – Napokas pilsētas. Salina Turda ir viena no vissenākajām sāls raktuvēm Eiropā. Tagad tur ir iekārtots muzejs un atpūtas parks. Sāls krājumi Transilvānijas vietā veidojušies pirms 13 miljoniem gadu un aizņem vairāk nekā 45 kvadrātkilometrus. Sāls ieguve bija sākusies jau romiešu laikos kad teritorija piederēja Romas impērijai. Romiešu raktuvju pēdas tika nejauši atrastas 1867. gadā projektējot raktuvju galeriju. Turdas pilsēta , kas atrodas netālu no sāls raktuvēm,  tika saukta par sāls ieguves vietu un Austroungārijas impērijas laikā pieauga Turdas nozīme un sāls ieguve. Kopš 17.gadsimta Turdas raktuvēs ar rokām un mašīnām izrakti vairāk nekā trīs miljardi tonnu sāls. Mūsdienās šī milzu galerijas ir izgaismotas un pārvērstas tematiskā muzejā, SPA un izklaides parkā. Pazemē pat ir savs ezers, kur var izbraukt ar laivu. Uz tuneļiem var nobraukt ar milzu liftu.

Paralēli aktivitātēm šīs nedēļas laikā Aradas skolā visu sešu partnerskolu koordinatori  pārrunāja  arī aktualitātes projekta mērķu un uzdevumu sasniegšanai,  kā arī dalījās pieredzē  uzdevumu par vidi veidošanā un izpildē.

Līdz maija beigām 6 partnerskolām ir plānotas vietēja mēroga aktivitātes par vides tēmu  “Bioloģiskās daudzveidības”.

Nākamā mācību mobilitāte tiks organizēta šā gada septembrī Agrupamento de Escolas António Feijó, Ponte de Lima pilsētā, Portugālē par tēmu “Dabai draudzīgas aktivitātes”.

Nobeigumā vēlos piebilst ka šīs abas mobilitātes sniedza lielisku iespēju mūsu skolas  skolēniem attīstīt komunikācijas un  sadarbības prasmes, paplašina redzesloku kā arī māca cienīt vidi kurā mēs ikviens dzīvojam.


AIZUPES PAMATSKOLAS SKOLĒNI APGŪST VIDES JAUTĀJUMUS RUMĀNIJĀ

Projekts tiek īstenots no 2021.gada 1.novembra līdz 2023.gada 30.septembrim. Projekta kopējais finansējums 220 210 EUR, ko 100% apmērā finansē Eiropas Komisija. Aizupes pamatskolai projekta īstenošanai pieejamais finansējums sastāda 44 480 EUR. Projekta koordinators – Jelgavas novada pašvaldības Attīstības nodaļas izglītības projektu vadītājs Gatis Kasparinskis (gatis.kasparinskis@jelgavasnovads.lv, +371 63048487), projekta kontaktpersona Aizupes pamatskolā – angļu valodas pedagogs Vita Zakse (vitazakse@inbox.lv)