Novada ziņas
Jelgavas novadā atklāts projekts “Kultūraugs”

15. novembrī Lielplatones muižā skanīgi un gardi atklāts Eiropas Ekonomikas zonas granta projekts “Kultūraugs”.

Pasākumu ar muzikālu un sirsnīgu priekšnesumu atklāja Ozolnieku vidusskolas folkloras kopa “Knipati”, kas, atbilstoši projekta tematikai, izpildīja dziesmu par graudu, kas kļūst par maizīti. Ceļavārdus projekta veiksmīgai uzsākšanai un ieviešanai teica Jelgavas novada domes priekšsēdētāja vietniece Ilze Vītola un Kultūras ministrijas, kas ir EEZ finanšu instrumenta 2014.-2021.gada perioda programmas „Vietējā attīstība, nabadzības mazināšana un kultūras sadarbība” partneris, Eiropas Savienības fondu departamenta direktore Zanda Saulīte.

Projekta idejas un nosaukuma rašanos klātesošajiem izskaidroja starpnozaru mākslas grupas SERDE pārstāve Signe Pucena, uzverot, ka Zemgale, ar Jelgavas novadu tās viducī, bieži tautas valodā tiek saukta par maizes klēti, tā godinot Zemgales plašos labības laukus, kas daudzviet stiepjas līdz pat pašam apvārsnim. Projekta iecere ir simboliski pārnest augtspēju no plašajiem labības laukiem uz skolu jaunatni, tāpat kā dīgtspēju labības graudā, saskatot jauniešos dīgtspēju kultūraugsnē. Šī projekta ietvaros, papildinot skolu programmas un kultūras centru piedāvājumu, ienesot jaunu kultūras produktu un pakalpojumu klāstu, tiks paplašināta bērnu un jauniešu kultūrizglītības un mūsdienu mākslas izpratnes robežas.

Ar projektā plānotajām aktivitātēm iepazīstināja tā vadītāja Anita Škutāne, savukārt, savu stāstu, kā no rīdzinieces, Ārlietu ministrijas IT darbinieces kļuvusi par maizes cepēju Jelgavas novadā, izstāstīja “Dūcmaizītes” saimniece Indra Feldmane – Ducmane. Pasākuma noslēgumā bija iespējams degustēt gardo “Dūcmaizītes” maizi ar burkāniem un linsēklām, kā arī lakšu pesto.

Projekta “Kultūraugs”, Nr. EEZ/2022/2/18 mērķis ir uzlabot piekļuvi profesionālajai laikmetīgajai mākslai un kultūrai bērniem un jauniešiem Jelgavas novada pašvaldībā, kā arī veicināt un palielināt viņu iesaistīšanos jaunu mākslas, kultūras norišu radīšanā.

Projekta ieviešanas laiks: 2022.gada 1.oktobris – 2023.gada 30.jūnijs

Projektu finansē Islande, Lihtenšteina un Norvēģija, izmantojot EEZ grantus 130 189 EUR apmērā

Projekts tiek īstenots Eiropas Ekonomikas zonas finanšu instrumenta 2014.-2021.gada perioda programmas „Vietējā attīstība, nabadzības mazināšana un kultūras sadarbība” projektu iesniegumu atklāta konkursa „Atbalsts profesionālās mākslas un kultūras produktu radīšanai bērnu un jauniešu auditorijai” ietvaros.